Вчені з Університету Х'юстона (штат Техас) зуміли довести , що на дні північно-західної частини Тихого океану , приблизно за 1,6 км від Японії , розташований найбільший на планеті вулкан , діаметр якого становить близько 550 км , а висота - більше 4 км.

Раніше вважалося, що на цьому місці розташовано безліч менших за розміром вулканів. Дослідникам, однак, вдалося за допомогою методів сейсмічної розвідки з'ясувати, що насправді всі вони є єдиним геологічним утворенням, пише «ИТАР-ТАСС».

« Цей хребет був відомий протягом життя багатьох поколінь , - зазначив один із авторів дослідження , професор Вільям Сейгер із Університету Х'юстона. - Ми знали , що тут розташований величезний гірський масив. Однак раніше у нас не було жодного уявлення про його структуру, у нас не було обладнання, за допомогою якого можна було б провести дослідження».

Для даних про структуру вулкана вченим довелося пробурити свердловину глибиною 170 метрів на дні океану.

Вулкан-велетень отримав назву «Масив Тамм» (від англійської назви Техаського університету Texas A&M University, де раніше працював Сейгер).

Вік Таму становить приблизно 145 млн років.

Він розташований на Пагорбі Шатських, названого на честь радянського геолога Миколи Шатських, і належить до типу так званих «щитовидних» вулканів, які утворюються у результаті багаторазових виливів лави і відрізняються положистістю схилів. Вершина Таму розташовується на глибині майже 2 тисяч м.

Раніше найбільшим активним щитовидним вулканом Землі вважався Мауна-Лоа на острові Гавайї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

501