Економіка України відкрита назустріч і Євросоюзу, і Росії, і на країну впливає обстановка в обох цих регіонах.

Про це директор Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в Україні Шевкі Аджунер заявив на Форумі ICC Ukraine «Сучасні тренди світової організації бізнесу», передає кореспондент ForUm`у.

За словами фінансиста , стабільність державних фінансів поєднується в Україні з дефіцитом рахунку поточних операцій , і це говорить про потребу у структурних змінах. «Що ж може вивести країну з економічних труднощів? Ми в ЄБРР думаємо , що це , зокрема , сільське господарство , яке має стати локомотивом національного бізнесу. Це ваша сильна сторона, а сильні сторони необхідно капіталізувати. Тим більше що сьогодні у світі продовольча безпека - дуже серйозна тема», - зазначив фахівець.

Щоб підтримати Україну та її АПК , продовжив він , ЄБРР в останні роки забезпечив близько 200 млн євро фінансування для агросектору та харчопрому.

«У рамках цього фінансування ми надаємо широку технічну допомогу і ведемо політичний діалог з українським урядом. Зараз здійснюється декілька програм у молочній промисловості , рослинництві. Країна повинна відходити від виробництва первинної сільгосппродукції на користь більшої переробки та розширеного асортименту готових продуктів харчування з високою доданою вартістю. Для цього потрібно розвивати не тільки технології і потужності , але і логістику , упаковку , оптову та роздрібну дистрибуцію. Під розвиток ланцюжка створення вартості можна залучити нові інвестиції», - сказав банкір.

І уточнив, що підтримка АПК йде, насамперед, за рахунок прямого фінансування підприємств через кредитування.

«Кожен рік ми надаємо таке по 10-11 проектам, і зараз наш кредитний портфель у галузі «тягне» на 700 млн євро.

Участь ЄБРР у роботі економіки України - це довгостроковий проект. Складнощі , які сьогодні є на глобальних ринках , ніяк не впливають на нашу залученість в українські економічні процеси. При цьому ми також забезпечуємо фінансування для національних фінансових інституцій , стимулюючи їх давати кредити , причому не тільки в Києві , а й по всіх регіонах. Також ми активно працюємо у сфері залучення прямих іноземних інвестицій , і не лише в сільське господарство. Ми ведемо діалог із зарубіжними приватними фондами , які готові вкладати в Україну капітал в землю с/г призначення , в продуктивні технології . У цьому контексті хотів би висловити подяку вашому МінАПК - це дуже відповідальний партнер, який плідно працює з нами за різними напрямами», - сказав Аджунер.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

317