Українські моряки, які входили до складу екіпажу судна Etel, повернулися в Україну, повідомили у Департаменті інформаційної політики Міністерства закордонних справ України.

«Вчора о 17:25 авіарейсом за маршрутом Ларнака -Київ на Батьківщину повернулися 13 громадян України , які входили до складу екіпажу судна Etel», - йдеться у повідомленні.

У Міністерстві також зазначили , що посольством України на Кіпрі було надано всебічне сприяння громадянам України щодо організації їхнього повернення в Україну. «Громадяни України почуваються добре», - повідомили у відомстві.

«Українська сторона вітає успішне розв’язання ситуації навколо українських моряків на судні Еtel, які з 17 липня ц.р. до 1 вересня ц.р. утримувалися озброєними особами в порту Бенгазі, і позитивно оцінює дії лівійської влади щодо виконання досягнутих у контексті цієї справи домовленостей», - зазначили у Міністерстві.

Нагадаємо, 17 липня 2013 року судно Etel, яке йшло під прапором Сент-Кітс і Невіс і екіпаж якого складався з 19 громадян України, було захоплене у лівійському порту Бенгазі невідомими озброєними особами. Загарбники судна заявили, що «вони захищають інтереси 25 лівійських бізнесменів, яких пограбував власник Etel. У деяких ЗМІ також була оприлюднена інформація, що судно мало перевезти 650 автомобілів вартістю близько $9,5 млн із Йорданії в Бенгазі, однак, за заявою бізнесменів, машини були вивантажені в українському порту і не доставлені до кінцевого пункту.

Згодом у ЗМІ з'явилася інформація , що умовою звільнення українських моряків бандити називають повернення ним вантажу автомобілів або виплати суми їхньої вартості.

Генпрокуратура України повідомила про кримінальне провадження за ч.1 ст.15 та ч.4 ст.190 Кримінального кодексу за фактом замаху на шахрайське заволодіння автомобілями на суму більше $20 млн, які судно «Фаїна» перевозило із Йорданії до Лівії, а 18 березня 2013 року вивантажило в Іллічівському морському порту .

У ЗМІ з'явилася інформація , що один і той же вантаж - 650 автомобілів КІА та «Хюндай» - посередники-йорданці продали українській фірмі і лівійцям. Лівійці зробили 100-процентну передоплату, однак іномарки на «Фаїні» замість Бенгазі прийшли в Іллічівськ , де їх розвантажили і розвезли в автосалони.

Вранці 25 серпня суховантаж «Сі Амазон» (прапор Мальти) з автомобілями, які вимагають лівійці для звільнення захоплених українських моряків, вийшов із Іллічівського морського торгового порту в порт Бенгазі (Лівія).

29 серпня стало відомо про те, що Etel залишили озброєні люди.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

528