Іноземні вкладники «Кредитпромбанку» почали процедуру звернення у міжнародний арбітраж (ICSID), щоб повернути депозит у розмірі 211 млн грн, а також нараховані за ним відсотки і штрафи. Депозит був відкритий 5 липня 2010 року, дію договору закінчила 9 липня 2013 року.

Відсотки за вкладом перестали виплачуватися відразу ж після того , як «Кредитпромбанк» придбав у березні цього року Микола Лагун , який є одночасно і власником «Дельта банку». Через деякий час вкладникам було відмовлено у поверненні всього депозиту.

Американські інвестори звернулися до Кабінету Міністрів України з клопотанням про мирне врегулювання спору , в рамках Договору між Україною і США про заохочення та взаємний захист інвестицій . У документі підкреслюється , що діями державних органів України , включаючи суди і Національний банк України , інвестиціям інвесторів заподіяно майнову шкоду.

У зверненні говориться про бездіяльність в даній ситуації з боку Національного Банку України , який не відреагував на скаргу інвесторів , та Відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м.Києві. Начальник останнього скасував постанову про відкриття виконавчого провадження за ухвалою Господарського суду Києва, яким для забезпечення позову було накладено арешт на кореспондентський рахунок і майно «Кредитпромбанку», повідомляє «Ukranews».

«На сьогоднішній день розгляд судової справи по суті фактично не розпочато. У той же час, керівництво ПАТ «Кредитпромбанк», користуючись бездіяльністю Національного банку України , Державної виконавчої служби та суду , переводить активи банку в пов'язаний з Лагуном «Дельта банк» , унеможливлюючи цим фактичне стягнення боргу навіть у разі задоволення позову судом», - йдеться у клопотанні .

Інвестор пропонує Кабміну врегулювати ситуацію мирним шляхом протягом шести місяців. Якщо вкладнику не дадуть можливості захистити свої права , він залишає за собою право звернутися в міжнародний арбітраж - Міжнародний центр з врегулювання інвестиційних спорів (ICSID).

Юристи, які представляють вкладників , припускають , що з урахуванням звичайних строків прийняття рішення цією організацією (2-3 роки), очевидності результату даного спору , збитки держави , включаючи відсотки і штрафи , можуть досягти 400 млн грн. За правилами міжнародного арбітражу, ці кошти повинні виплачуватися із держбюджету. Таким чином , за боргами власника «Кредитпромбанку» та «Дельта банку» Миколи Лагуна доведеться розплачуватися кожному українцю.

«Абсолютно реальне прийняття рішення міжнародного арбітражу на користь вкладників. Більше того , якщо буде доведено бездіяльність держави , то і відповідачем буде держава. Вона ж і виплатить збитки постраждалим » , - вважає старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.

На сьогоднішній день відомо , що Міжнародний центр з врегулювання інвестиційних спорів (ICSID) уже виносив кілька рішень проти українських компаній. Згідно з результатами розглядів, Україна у сукупності виплатила більше 150 млн грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

263