Вірменія готова парафувати Угоду про асоціацію з ЄС у листопаді 2013 року, заявив у п'ятницю секретар Ради національної безпеки Вірменії Артур Багдасарян .

«Вступ до Митного союзу (МС) не завадить політичній асоціації Вірменії та ЄС. Ми готові парафувати цю угоду на саміті у Вільнюсі в листопаді. Від співпраці з Європою ми отримали реформу судової системи , захист прав людини , становлення громадянського суспільства. Ніхто не збирається припиняти співпрацю у цій сфері. Європейські цінності дуже важливі для нас», - сказав Багдасарян журналістам.

Нагадаємо, 3 вересня , за підсумками переговорів президентів Вірменії та Росії Сержа Саргсяна і Володимира Путіна було заявлено про намір Вірменії вступити до Митного союзу і в подальшому брати участь у формуванні Євразійського економічного союзу.

У ЄС нагадують , що в липні поточного року сторони завершили переговори з Вірменією щодо Угоди про асоціацію , включно з положеннями про створення глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ГВЗВТ). Переговори тривали 3,5 роки.

«За підтримки ЄС ця угода дасть можливість Вірменії проводити всеосяжну модернізацію і втілювати в життя реформи , які грунтуються на спільних цінностях, політичній асоціації та економічній інтеграції», - впевнені у ЄС.

«Ми взяли до відома той факт , що Вірменія , схоже , прагне приєднатися до Митного союзу . Таким чином , ЄС очікує роз'яснення з боку Вірменії їхніх намірів і того , яким чином вони збираються досягти сумісності між їхнім бажанням приєднатися до Митного союзу і зобов'язаннями , взятими в рамках Угоди про асоціацію та ГВЗВТ . Після завершення відповідних консультацій ми зробимо висновки щодо наших подальших дій», - зазначають в ЄС.

У той же час , ЄС хоче вкотре зазначити , що Угода про асоціацію , включно з ГВЗВТ, є програмою реформ , користь від якої отримають всі сторони ; вона не є «грою з нульовою сумою» і може поєднуватися з економічним співробітництвом з країнами СНД.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

328