Білоруські заводи вже другий тиждень не виставляють нафтопродукти на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарно-сировинній біржі, повідомляє «РБК».

«Мабуть, вони (влада Білорусі ) створюють резерви палива усередині країни на випадок обмеження поставок російської нафти», - вважає комерційний директор «Новотек-Трейдінг» Дмитро Гусєв.

Між двома країнами діє так званий нафтовий баланс: російська нафта надходить на білоруські НПЗ, а готова продукція повертається на ринок сусіда.

Баланси були складені тільки на перший, другий і третій квартали 2013 року.

Потреба в додаткових обсягах білоруського палива виникла, коли з січня цього року до продажу на території Росії було заборонено паливо Євро -2. Ці нафтопродукти повинні були замістити обсяги, що пішли, і стати гарантією, що бензинова криза весни 2011 року надалі не повториться.

Однак у липні Москва звинуватила Мінськ у невиконанні зобов'язань, оскільки обсяги продажів білоруського палива на біржі впали. На ділі виявилося, що білоруси виставляли свій бензин, але попитом він не користувався, бо був занадто дорогим.

При цьому у Білорусі є зобов'язання щодо постачання палива до Росії, але немає зобов'язань щодо ціни, а також регулярності поставок.

Слідом за білорусами цінники на паливо підняли і російські заводи. У результаті в липні ціни на біржових майданчиках злетіли на 20%.

Минулого тижня між Росією і Білорусією вибухнув новий скандал. Приводом став арешт білоруською владою гендиректора «Уралкалія» Владіслава Баумгертнера.

Відповідь російської сторони не змусив себе чекати. Торкнулося це і поставок нафти на білоруські НПЗ: у вересні в зв'язку з ремонтом на нафтопроводі «Дружба» Мозирський і Новополоцький заводи недоотримають 400 тис. т.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

265