Зростання банківських вкладів у гривнях свідчить про зміцнення довіри українців до національної валюти, а також про відновлення довіри до банківської системи. Таку думку висловили опитані телеканалом БТБ зарубіжні експерти.

«Статистика демонструє зростання впевненості в національному банківському секторі. Крім того, люди усвідомлюють, що зберігати гроші у формі гривневого депозиту набагато краще, ніж в іноземній валюті чи в матраці, чи закопаними на задньому дворі» , - сказав економіст Бостонського коледжу економіки Крістофер Баум.

Він підкреслив, що відновлення довіри до гривні і банківської системи в значній мірі пов'язано не тільки з політичною стабільністю в країні, але і зі зростанням довіри українців до економічної політики уряду і Національного банку.

«Зростання обсягу довгострокових депозитів свідчить про впевненість людей у банківській системі і в економічній політиці влади в цілому» , - додав Баум.

Аналогічної думки дотримується генеральний директор Berlin school of economics Ріккардо Джуччі. На його думку, стабільність курсу гривні підвищує довіру до неї, тому національна валюта стає все більш привабливим інструментом для зберігання заощаджень.

«Зараз є значна частка гривневих депозитів. Усе це - ознаки зростання впевненості в національній валюті. Ці відсотки - знак позитивного розвитку подій» , - сказав Джуччі, коментуючи приріст депозитної бази українських банків у національній валюті.

Нагадаємо, за даними Національного банку України, обсяги гривневих депозитів за сім місяців 2013 р. зросли на 25,4% і перевищили позначку 230 млрд грн. Поліпшується і термінова структура вкладів - частка довгострокових депозитів збільшилася на 4,5, перевищивши 39% депозитного портфеля банків.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201