Банки відреагували зниженням комісійних тарифів на обмеження готівкових операцій понад 150 тис. гривень з 1 вересня.

Про це заявили експерти під час круглого столу на тему «Обмеження готівкових розрахунків у дії» .

«Банки встигли відреагувати на зміни, зменшивши тарифи на перекази, а також провівши маркетингові заходи щодо стимулювання клієнтів здійснювати такого роду операції у цих установах. Переважно це стосується середніх і невеликих банків, які в такий спосіб намагаються залучити додаткові кошти. Є навіть банки, які за перекази вимагають символічну плату в розмірі 2 або 4 гривні або ж безкоштовно проробляють цю процедуру», - заявив фінансовий директор компанії «Простобанк Консалтинг» Олександр Сєдих.

Експерт констатує, що під час обліку високої конкуренції серед банків, вартість тарифів і надалі знижуватиметься.

Згоден з ним координатор Комітету Незалежної асоціації українських банків з питань банківської інфраструктури та платіжних систем Володимир Єременко.

«Ми вважаємо, що збільшення комісії не відбудеться. Банків в Україні достатньо, конкурентне середовище високе , тому ніяких передумов для цього немає. Тим більше, що у клієнта є право вибору банку, де комісія менша. Ті ж фінустанови, які будуть завищувати тарифи, не отримають клієнта, залишків на їхніх рахунках, тобто програють конкурентну боротьбу», - додав він.

За словами експерта, банки пішли іншим шляхом - встановлюють нульову комісію або ж роблять її символічною.

«Таким чином, вони хочуть заробити на залишках своїх кореспондентських рахунків. Виходить так, що клієнт при виборі банку віддасть перевагу саме такому банку, відповідно віддаючи туди гроші. Останній же хоче заробити на тому, що в перспективі у нього збільшаться кошти на коррахунку» , - пояснив Єременко.

Нагадаємо, раніше Національний банк України звернувся до Незалежної асоціації українських банків з проханням опрацювати можливість недопущення зростання комісійних витрат клієнтів банків при переказі безготівкових коштів після набрання чинності з 1 вересня поточного року обмеження на готівкові операцій на суму більше 150 тис. грн.

Зі свого боку Нацбанк має намір розробити механізм контролю за розмірами комісійних зборів, які будуть стягувати банки за проведення великих платежів.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220