Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект, спрямований на стимулювання та залучення інвестицій в Україну. За законопроект у першому читанні в четвер проголосували 323 народних депутатів з 349 зареєстрованих у залі.

Законопроектом, зокрема, передбачається встановити, що державна підтримка інвестиційної діяльності буде надаватися суб'єктам господарювання, які реалізують інвестиційні проекти, спрямовані на виробництво і зберігання харчових продуктів, виробництво комп'ютерів, електронної та оптичної продукції, машин та устаткування, електричного обладнання, автотранспорту та інших транспортних засобів. Також це стосується проектів, спрямованих на створення об'єктів переробки відходів промислових і побутових, будівництво, реконструкцію та технічне переоснащення у сфері транспортної інфраструктури, теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Пропонується встановити, що перелік інвестпроектів у пріоритетних галузях економіки буде затверджуватися Кабінетом Міністрів.

Законопроектом пропонується також встановити, що держпідтримка для реалізації інвестпроектів у пріоритетних галузях економіки буде надаватися суб'єктам господарювання після державної реєстрації таких проектів в установленому порядку після узгодження з Радою міністрів Криму, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями, а також після затвердження Кабінетом Міністрів України.

Також у законопроекті пропонується встановити, що інвестпроектом у пріоритетній галузі економіки може бути проект, реалізація якого передбачається на новоствореному або діючому підприємстві, де була проведена реконструкція або технічне переоснащення. Також таким може бути проект, який відповідатиме таким критеріям, як забезпечення підвищення конкурентоспроможності виробництва, у тому числі шляхом підвищення енергоефективності та продуктивності праці, сприяння модернізації національної економіки шляхом впровадження сучасних технологій, зменшення забруднення навколишнього середовища.

Крім того, інвестпроектом у пріоритетній галузі може бути проект, загальна бюджетна вартість якого перевищує суму, еквівалентну EUR 12 млн для суб'єктів великого підприємництва, EUR 1 млн - для суб'єктів середнього підприємництва та EUR 500 тис. - для суб'єктів малого підприємництва. При цьому кількість створених нових робочих місць повинна перевищувати 250 місць для суб'єктів великого підприємництва, 50 - для суб'єктів середнього підприємництва і 25 - для суб'єктів малого підприємництва.

Крім того, середня зарплата на таких підприємствах у працівників повинна перевищувати не менш, ніж у 2,5 рази, розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року.

Як повідомлялося, інвестори пріоритетних галузей економіки зможуть ввозити обладнання без мита.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

271