Поза банків сьогодні обертається більше 200 млрд грн у національній валюті.

Про це директор департаменту готівково-грошового обороту Нацбанку України Роман Кисельов заявив під час круглого столу, передає кореспондент ForUm'у.

За словами фінансиста, одним із прийомів залучення цього обсягу в банківську систему країни якраз і є обмеження готівкових розрахунків, що стартувало 1 вересня.

«Вся готівка має працювати на економіку, в єдиному економічному просторі. Однак нагадаємо, що обмеження зачіпають, насамперед, великі угоди з нерухомістю і авто, тобто стосуються невеликої частини населення. При цьому відповідно до ст. 163 ч. 15 Кодексу про адміністративні правопорушення, перевищення ліміту готівкових платежів фізособами-підприємцями та юрособами тягне за собою певний штраф. Моніторинг відповідних операцій виконує Міндоходів», - зазначив експерт.

Він нагадав, що фізособи для розрахунків між собою можуть використовувати поточні гривневі рахунки в банках, а також депозити нотаріусів.

«Це не становить перешкоди для платежів громадян. У цілому впровадження обмежень посприяє розвиткові безготівкового обороту, що залучить додаткові кошти в банківську систему і підвищить ліквідність банків, розширить ресурсну базу кредитування економіки, і в кінцевому рахунку буде стимулом зростання ВВП.

Є підстави вважати, що скорочення готівкових платежів на 10% збільшить залишки коштів на банківських рахунках удвічі, здешевлюючи кредити. Крім того, обмеження готівкових розрахунків веде до зниження обсягу валютних операцій, а значить - зменшить доларизацію депозитів і всієї економіки. Для громадян же - це скорочення ризиків операцій з готівкою, зручність оплати товарів і послуг», - підкреслив економіст.

З цього приводу начальник управління продуктів «Банку Кіпру» Анна Макаренко сказала, що в її банку з початком вересня вже помітна активізація створення нотаріальних депозитів і оплати нерухомості за поточними рахунками.

«При цьому близько 10% від початку внесених сум залишається на наших рахунках. Тим самим підтверджується теза, що лімітування готівкових платежів поповнить банки ліквідністю» , - інформувала банкір.

А за оцінкою директора департаменту взаємодії та координації системи фінансового моніторингу Держфінмоніторингу України Владислава Романова, можна однозначно стверджувати, що дана ініціатива НБУ мінімізує ризики використання фінансової системи для відмивання грошей. «Так, змушені коригувати свою роботу конвертаційні центри», - повідомив фахівець.


Андрій Боярунець ,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

264