Європейські експерти позитивно оцінили політику уряду України, яка здійснюється у сфері зайнятості. Як повідомляє Міністерство соціальної політики, про це йшлося на XXIII економічному форумі «Перспективи нового світового порядку» в м. Криниця (Польща).

Як сказала міністр соціальної політики України Наталія Королевська, проблеми зайнятості і в Україні, і в інших країнах мають схожий характер і причини.

«Проблеми зайнятості та створення робочих місць і в Україні, і в Європі, і в інших країнах мають схожий характер і причини. Ми уважно вивчаємо досвід зарубіжних країн, зокрема ЄС, у галузі зайнятості. І завдяки комплексному підходу до вирішення цієї проблеми в Україні вже сьогодні можна говорити про певні результати», - сказала вона. Зокрема, рівень безробіття в Україні за методологією Міжнародної організації праці в I кварталі 2013 року склав 8% (проти 8,4% у 2012 році). У той же час, середній показник безробіття в ЄС за цей період склав 11,4%.

Також серед результатів Королевська відмітила компенсацію сплати єдиного соціального внеску малому бізнесу за створення нових робочих місць, а також виплату половини такої компенсації протягом року тим, хто створює високооплачувані робочі місця (більше 3 мінімальних зарплат).

«Ми бачимо основний ресурс для створення нових високооплачуваних робочих місць у сприянні розвитку малого та середнього бізнесу. Безробітні, які вирішили відкрити свою справу, вже мають право на отримання одноразової річної допомоги з безробіття. З початку року вже 9000 безробітних скористалися цією можливістю», - сказала вона.

Міністр зазначила, що ті кроки в галузі зайнятості, які сьогодні здійснює Україна, відповідають європейським тенденціям боротьби з безробіттям.

«Ми уважно вивчаємо рекомендації МОП та наших міжнародних партнерів, викладені в Декларації міністрів праці та зайнятості країн «Групи двадцяти», прийнятої в Москві у липні цього року», - підкреслила Королевська.

У той же час, як зазначила міністр, Україна не стоїть на місці і продовжує працювати над впровадженням нових механізмів щодо розвитку ринку праці та стимулювання створення нових робочих місць. Серед них, зокрема, повернення молодих матерів на ринок праці після відпустки з догляду за дитиною.

«Часто у безробіття в Україні - «жіноче обличчя». Ще під час відпустки з догляду за дитиною жінка отримає право на безкоштовне підвищення кваліфікації або придбання нової спеціальності», - заявила міністр.

Поряд з цим, молоді люди, які після закінчення навчання протягом 6 місяців не зможуть знайти собі роботу, отримають право на дотоване працевлаштування.

Згідно з повідомленням, цього ж дня відбулася зустріч Королевської і Європейського комісара з ринку праці, соціальних питань і політики соціальної інтеграції Ласло Андором щодо взаємовигідного партнерства у сфері зайнятості.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

251