В Україні немає підстав для девальвації гривні, навпаки, низка економічних факторів працює на зміцнення її курсу.

Про це в ексклюзивному коментарі журналістам телеканалу БТБ заявив експерт, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Якщо ми подивимося на сьогоднішню ситуацію, то підстав для великої девальвація я взагалі не бачу. Навпаки - ситуація змінилася», - зазначив економіст і додав, що сприятимуть зміцненню курсу української грошової одиниці кілька факторів.

Зокрема, обмеження готівкових розрахунків до 150 тисяч гривень, яке набуло чинності з 1 вересня. Адже тепер населення продаватиме більше валюти, і буде її надлишок.

«По-друге, почав працювати закон про трансферне ціноутворення. Це означає, що зменшиться попит імпортерів на валюту», - вважає він.

«Крім того, у нас в кінці року почали зростати так звані прямі інвестиції», - сказав Охріменко.

Ще один фактор, який позитивно вплине на стабільність курсу, це високий урожай, що дає хороші перспективи експорту зернових, олії і т.д.

«Цього року це дасть нам набагато більше валюти, ніж торік», - сказав Охріменко.

Тому, за його словами, ніякого занепокоєння з приводу стабільності гривні бути не може.

«Всі люди, які вкладали у гривневі депозити у 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 роках, - можуть порахувати і побачити, що гривневий депозит приніс значно більше, ніж доларовий», - зазначив експерт.

Він також закликав не звертати увагу на будь-які панічні заяви щодо курсу гривні, навіть якщо вони виходять від нібито шанованих джерел. Він вважає сьогодні такі заяви економічно обґрунтованими і політично мотивованими.

Економіст переконаний, що такі заяви вигідні тільки валютним спекулянтам.

«Є велика кількість валюти на руках у спекулянтів, які дуже хотіли б продати її дорого», - підсумував Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238