Глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко заявив, що не бачив документів про якість цукерок Roshen, після ознайомлення з якими можна буде направляти інспекторів відомства на українські заводи і спеціальні лабораторії, які повинні контролювати якість і визнаватися Росією. Про це він сказав на прес-конференції в Москві.

«Поки я їх не бачив. Коли ми їх отримаємо - дамо документарну оцінку, тоді можете ставити запитання «Коли ви приїдете?». Тоді я назву дату, поки я не можу сказати», - заявив Онищенко.

При цьому він припустив, що міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк відправив документи «чумацьким шляхом, коли на волах везли сіль, тому так довго йдуть ці документи».

«Логістика питання така - ми отримуємо документи, даємо документарну оцінку і потім ми направляємо своїх фахівців» , - сказав Онищенко і додав, що від України отримані дані щодо інституту токсикології, повідомляє «УНІАН».

При цьому він зазначив, що з Україною обговорюються дві теми: «Це борги ваші щодо сиру, коли ми домовилися ще з паном Порошенком, коли він був міністром економіки, що вони представлять нам п'ять лабораторій, які ми акредитуємо в нашій системі і будемо довіряти їм, щоб не повторювати ці аналізи у нас».

За словами Онищенка, питання лабораторій було забуто після того, як перша партія сиру пройшла через кордон РФ. «Зараз вийшов такий привіт з минулого - ми будемо дивитися 4 заводи та 5 лабораторій» , - сказав глава Росспоживнагляду.

Нагадаємо, Росспоживнагляд ввів заборону на постачання в РФ кондитерської продукції з українських фабрик корпорації Roshen у зв'язку з невідповідною якістю.

У середині серпня на переговорах у Москві була досягнута домовленість про механізм повернення кондитерської продукції Roshen до Росії. З боку РФ передбачається інспекція чотирьох українських підприємств фахівцями Росспоживнагляду. Росспоживнагляд після інспекції допустить українську продукцію на ринок, але вестиме контроль кожної партії. Також з РФ досягнуто домовленості про те, що в Україні за безпеку продукції, яка призначена для РФ, відповідатимуть спеціально акредитовані лабораторії.

3 вересня Присяжнюк заявив, що українська сторона виконала умови, що передбачають врегулювання ситуації з експортом кондитерської продукції корпорації Roshen, які були поставлені Росспоживнаглядом.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246