Верховна Рада прийняла у першому читанні і за основу євроінтеграційний законопроект про внесення змін до деяких законів , що стосуються виконання судових рішень .

Як передає кореспондент ForUm'у , за відповідне рішення проголосувало 340 народних депутатів (ПР - 192 , «Батьківщина» - 61 , «УДАР» - 34 , «Свобода» - 34 , позафракційні - 21 , КПУ - 0).

За словами доповідача з даного питання міністра юстиції Олени Лукаш , його мета - забезпечення повного виконання зобов'язань держави Україна за пілотними рішення Європейського суду у справі «Юрій Миколайович Іванов проти України» , а також для забезпечення реалізації закону про виконання судових рішень .

Міністр зазначила , що цим законопроектом також передбачається першочергове відшкодування грошей згідно з судовими рішеннями за аліментами , відшкодування збитків , завданих внаслідок злочину , каліцтв або іншої шкоди здоров'ю , а також у зв'язку з втратою годувальника . У другу чергу : за рішеннями суду , пов'язаних із трудовими , пенсійними та соціальними правопорушеннями . У третю - за іншими рішеннями суду .

За її словами , закон передбачає , що розмір державних асигнувань на погашення заборгованості визначається державним бюджетом .

Крім того , міністр зазначила , що виплати будуть здійснюватися поступово.

Лукаш підкреслила , що у разі прийняття даного закону в цілому Кабінет Міністрів повинен буде протягом року по всій країні провести інвентаризацію всіх заборгованостей виплат за рішеннями судів.

Глава парламенту Володимир Рибак доручив профільному комітету підготувати цей законопроект до другого читання за скороченою процедурою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247