Верховна Рада розглянула президентський законопроект про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів і направила його до Конституційного суду.

Як повідомляє кореспондент ForUm'у , за даний проект закону проголосували 377 народних депутатів.

Доповідач з даного питання , радник Президента Андрій Портнов зазначив , що зміни спрямовані на забезпечення незалежності представників судової гілки влади.

Документом пропонується призначати і звільняти суддів з подання ВРЮ Президентом України, а не парламентом.

Граничний термін перебування на посаді судді пропонується підвищити до 70 років.

Крім того , знімається випробувальний термін для суддів .

Суддями, в разі прийняття змін до Конституції, зможуть стати люди не молодше 30 років (на сьогоднішній день 25 років - Ред.) , з досвідом роботи від 5 років.

Зняти суддівський імунітет і надати право заарештувати або затримати суддю зможе тільки Вища рада юстиції за поданням кваліфікаційної комісії суддів.

Пропонується , що суди будуть створюватися , реорганізовуватися і т.п. шляхом прийняття закону , а не указом Президента.

Також пропонується змінити повноваження і склад Вищої ради юстиції , закріпивши , що 12 із 20 членів складуть судді, призначені з'їздом суддів України . За посадою до складу Вищої ради юстиції будуть входити голова Конституційного Суду України , голова Верховного Суду України , голова Ради суддів України та генеральний прокурор України . При цьому передбачається , що генпрокурор не бере участі в голосуванні при прийнятті Вищою радою юстиції рішень щодо суддів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

424