У разі втручання Туреччини у сирійський військовий конфлікт в Україну може хлинути потік біженців. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

«Якщо в ситуацію втрутиться Туреччина і там спалахне протистояння, то для України це може відбитися у вигляді імміграційних потоків біженців. Але, швидше за все , ці потоки будуть направлені не в Україну» , - підкреслив експерт.

Що ж стосується економічних наслідків, то, на думку Сунгуровського , все залежатиме від результатів інтервенції. «Якщо події будуть розвиватися за найбільш небажаним сценарієм і в ситуацію буде втягнутий Іран, то це тут же призведе до стрибка цін на нафту. Оскільки в якості протистояння Іран вдасться до блокування Ормузької протоки - одного із головних шляхів постачань нафти з цього регіону на світовий ринок. Це , природно , відразу ж позначиться на вартості газу , а також на тому , за якою ціною Україна отримуватиме ці ресурси», - зазначив він.

У той же час експерт сумнівається , що на інших фондових ринках , крім нафтового , виникне паніка. « Її можна було б очікувати у тому разі, якщо б на цих фондових ринках була представлена ​​ продукція ( імпортована. - Ред.) до Сирії або з неї. Але економіки Сирії вже два роки практично не існує» , - заявив Сунгуровський.

«Що стосується позиції Росії , то її політика завжди була багатовекторною , тому розраховувати , що вона сконцентрує свою увагу тільки на сирійському конфлікті і забуде про торговельне питання з Україною, не варто», - підсумував Сунгуровський.

Загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку в околицях Дамаска, організовану військами уряду. За даними опозиції, кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб .

4 вересня комітет Сенату США у закордонних справах схвалив резолюцію щодо застосування сили проти Сирії.

Президент Росії Володимир Путін заявив , що США повинні надати інспекторам і Раді Безпеки ООН докази застосування хімічної зброї у Сирії урядовими військами.

1 вересня держсекретар США Джон Керрі заявив , що американська влада має докази застосування хімічної зброї під Дамаском .

Президент України Віктор Янукович заявив , що Україна виступає проти вирішення ситуації в Сирії військовими засобами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

261