Міністерству фінансів України завдяки розміщенню довгих інструментів вдається подовжувати термін запозичень з досить невисокою їхньою вартістю і встановлювати нові орієнтири доходностей , до яких воно буде прагнути за відсутності пікових потреб у запозиченнях. Таку думку висловив аналітик ринку облігацій групи «Інвестиційний Капітал Україна» ( ICU) Тарас Котович.

Експерт констатує , що вчорашній аукціон був досить довгоочікуваним , оскільки Мінфін пропонував виключно облігації , номіновані в національній валюті - як безкупонні з терміном обігу 12 місяців , так і купонні з довшими термінами обігу . Також , за його словами , особливістю цього аукціону було те , що поряд із звичними облігаціями з терміном обігу п'ять і сім років , Мінфін вперше пропонував ринку 10-річні та 15-річні облігації - настільки довгі облігації у національній валюті.

Котович зазначає , що в підсумку , зібравши попит з 11 заявок на суму 282,1 млн гривень , Мінфін задовольнив три заявки , з яких лише одна на суму 7,00 млн гривень могла бути від імені реального інвестора, як страхова компанія або пенсійний фонд .

Інші ж 200 млн гривень були залучені від розміщення 10-річної облігації , яка була розміщена за дружніми заявками зі ставкою 10,0%.

«Фактично , розміщуючи досить довгі інструменти з низькою прибутковістю , Мінфін досягає відразу двох цілей. З одного боку, він подовжує термін запозичень з досить невисокою їхньою вартістю , а з іншого - встановлює нові орієнтири прибутковості , до яких він буде прагнути за відсутності пікових потреб у запозиченнях», - переконаний фінансист.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208