Показники України в рейтингу європейської інтеграції Східного партнерства , який складається за підтримки фонду «Відродження», продовжили знижуватися третій рік поспіль.

У новому дослідженні Київ вже помітно відстає від Молдови та Грузії , пише «Комерсант-Україна».

Значення індексу визначається за трьома групами показників: рівень взаємодії країн-учасниць СП з ЄС , зближення нормативної бази та менеджмент євроінтеграції.

Молдова - лідер в усіх номінаціях (взаємодія - 70 балів , зближення - 67 , менеджмент - 57). Показники Грузії - 57 , 63 і 58 , Україна - 65 , 58 і 52 бали відповідно.

Єдиний показник, за яким Україна зберігає друге місце - «взаємодія», однак , на думку експертів , це багато в чому обумовлено географічною близькістю до ЄС.

«Україна значно погіршила якість проведення виборів , показала певне зниження рівня свободи ЗМІ і свободи зібрань , а також нездатність гарантувати незалежність судової системи. За показником незалежності судів ми займаємо четверте місце з шести країн», - розповіла координатор індексу Ольга Квашук.

За низкою параметрів Україна демонструє прогрес - цей пов'язано з прийняттям Кримінального процесуального кодексу та кількох інших законів, що гарантують права людини.

Однак Грузія і Молдова в цей же період показали куди більш помітний прогрес . Це призвело до зростання їхніх показників і зниження результату Києва , оскільки індекс відображає динаміку країн СП відносно одна одної.

До речі , у ході експертної дискусії на презентації індексу найбільшу увагу привернула ситуація з Вірменією. Індекс-2013 називає її одним з лідерів зростання - країна дійсно домоглася прогресу і претендувала на включення до групи лідерів: за низкою параметрів Вірменія навіть обігнала Україну ( показники індексу - 2013 - 49 , 59 і 51 бал ) .

Але вірменська влада довела, що навіть істотний прогрес у сфері євроінтеграції може бути переглянутий - 3 вересня президент Вірменії Серж Саргсян оголосив про намір приєднатися до Митного союзу , що означає скасування всіх домовленостей з ЄС.

Індекс Східного партнерства (СП) складається щорічно за підтримки фонду «Відродження». Роботу проводить аналітична група у складі 52 експертів з України , Молдови , Білорусі , Грузії , Вірменії та Азербайджану , а також країн ЄС.

Нагадаємо , до кінця 2010 року Україну називали безперечним лідером, але індекс 2011 показав , що вона поступилася першістю Молдові. У 2012 році Київ і зовсім виявився третім , пропустивши вперед Грузію , хоча ця ротація була неочевидною - деякі експерти наполягали , що Україна хоч і погіршила показники , але зберігає другу сходинку. Однак індекс-2013 підтвердив невтішну для України тенденцію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178