Митні санкції Росії , подібні серпневим , можуть повторитися, особливо у світлі підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Про це віце-президент Торгово-промислової палати України Сергій Свистіль заявив у ході тематичних слухань у комітеті ВР з питань економічної політики , передає кореспондент ForUm'у.

При цьому , за його словами , санкції не торкнулися продукції вітчизняних компаній з російським капіталом.

«Вони були (і є) спрямовані насамперед на найбільш конкурентоспроможних українських постачальників товарів на федеральні ринки. При цьому росіяни порушують базові принципи проходження вантажів через кордон: наприклад , сертифікати походження СТ-1 не просто ставляться під сумнів , але вилучаються і навіть приводяться у непридатність , що робить формально неможливим оформлення в рамках режиму вільної торгівлі. Крім того , вантажі з України можуть піддаватися тотальній перевірці , включаючи вивантаження і зворотне завантаження ; перевіряється наявність браку , що не входить у функції митниці. І , звичайно , пред'являються довільні вимоги до переліку необхідних документів. Це стосується не тільки продовольства , але і всіх типів товару по підгрупі УКТ ЗЕД №72 , тобто металургійної продукції від напівфабрикатів до металовиробів і труб» , - поскаржився фахівець.

Свистіль акцентує , що все це суперечить принципам цивілізованої торгівлі , так само, як і нормам міжнародного права та СОТ.

«Що стосується заяв , нібито подібні загороджувальні заходи покликані захистити ринок Росії від напливу товарів з Євросоюзу після запуску зони вільної торгівлі з ним (а вона ще не створена), то це нелогічно , тому що для європейських товарів так само , як і для вітчизняних , встановлюється країна походження. І тому ЄС не має ЗВТ з РФ , то його продукція не може підпадати під спрощені режими , які стосуються українських вантажів. Тому такі заяви нелогічні», - сказав він.

За словами директора Департаменту митної справи Міністерства доходів і зборів Олександра Дороховського, основні проблеми виникають не на кордоні , а при митному оформленні вже в глибині російській території. «Так чи інакше , керівництво Міндоходів відстежує ситуацію у режимі онлайн і вже відвідувало прикордонні зони для ознайомлення і оперативного прийняття рішень . Ми готові надавати росіянам усю необхідну інформацію , ми технічно готові до спільного митного контролю . На жаль , немає впевненості , що і при цих заходах конфлікти не повторяться», - уклав чиновник.

Нагадаємо , проблеми на українсько-російській митниці обговорюватимуться 10 вересня в Києві на позачерговому засіданні підкомісії торгово-економічних відносин Україна-Росія.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171