У перші два квартали року ВВП України демонстрував спад - на 1,1% у кожному кварталі. Однак фахівці як і раніше очікують деякого зростання економіки за результатами всього року, а на 2014 р. прогнозується відновлення її підйому до темпів у 2,3%. Про це свідчить свіжий експертний консенсус-прогноз, оприлюднений в серпні. Очікується також , що в 2015-16 рр. економічне зростання прискориться.

Поряд з цим, зведена інфляція цього року передбачається на невеликому рівні в 3,8% , хоча тренди приблизно нульової інфляції останніх місяців можуть призвести до корекції цього прогнозу у бік зниження. А на 2014 р. очікується середньозважене значення інфляції в 5,5%. Для порівняння: згідно з основними принципами грошово-кредитної політики Нацбанку на поточний рік (рішення Ради НБУ від 05.09.2012) річний показник інфляції в 2013-14 рр. повинен стабілізуватися в діапазоні 4-6% , а з 2015 р. утримуватися в рамках 3-5%.

Західний фактор

Які ж чинники дозволяють розраховувати на стабільність в нинішньому році і зростання в 2014-му? У зв'язку з цим аналітики згадують економічне пожвавлення у США: у 2012 р. ВВП країни виріс на 2,8%, у ​​ поточному році очікується 1,7-1,8% , а в 2014 - 3%. Це дозволило Білому дому запустити під егідою Федеральної резервної системи 3-ю програму кількісного пом'якшення (QE -3), що означає насичення економіки дешевими грошима через придбання активів за кількома напрямами. Такий підхід підтримує економічні показники не тільки Штатів, а й всього світу, тому економіка країни - одна з найбільших у світі. А значить , її пожвавлення позначається і на нашій країні.

У той же час на тлі досягнутого приросту ВВП намічається згортання QE-3, це може статися вже на початку 2014-го. Логічно припустити, що це буде стримувати подальше відновлення глобальної економіки і вітчизняної в тому числі. Однак економіст Руслан Павленко підтверджує: один із ефектів QE - загальне скорочення доходів американських компаній через подорожчання сировинних матеріалів. Відповідно, ослаблення політики QE призведе до зворотного, тобто до зростання прибутковості бізнесу у США, а це , знову-таки, позитивно відіб'ється на міжнародній економіці і допоможе українській. Притому ймовірне зменшення цін на сировину теж може позитивно позначитися на Україні: спад котирувань нафти повинен привести до аналогічного ефекту для природного газу, вартість якого на світовому ринку прив'язана до нафти. Неважко здогадатися, як це відіб'ється на металургії (де частка газу в собівартості сталі вже перевищує 50%) і на хімічній промисловості (де ця частка набагато більша).

Не будемо забувати і про те , що згортання американських «кількісних пом'якшень» обвалить ціни на фондових ринках, і це змусить капітал шукати більш прибуткові ринки . Такими в останні роки традиційно є emerging markets - перехідні економіки, до яких належить і вітчизняна . Висновок очевидний: швидше за все, в 2014 р. міжнародні інвестори спрямують свої кошти з сировинного та фондового сектора на ринок боргового капіталу, формуючи попит в т.ч. і на українські боргові зобов'язання. А це значно спростить Києву розрахунки за зовнішніми боргами , вивільняючи фінансові ресурси для програм економічної підтримки.

Однак позитивні явища спостерігаються не тільки у США . У ІІ кварталі три основних країни Європи, що розвиваються, - Польща , Чехія , Угорщина - зафіксували відновлення зростання ВВП , хоча внутрішнє споживання тут залишається слабким. В Угорщині відзначене його зростання на 0,1% (щодо І кварталу ) за рахунок активної динаміки в АПК та будівництві , а в Чехії закінчилася рецесія, яка тривала 6 кварталів, найдовша з початку 1990-х років. Економіка республіки у квітні-червні зросла на 0,7% порівняно з попередніми 3 місяцями. Що стосується Польщі , то вона залишається єдиною країною Євросоюзу, яка не зазнала рецесії під час глобальної фінансової кризи. Поквартальний підйом її ВВП прискорилося до 0,4% з 0,2% у січні -березні.

Ключовим чинником відновлення економіки країн Центрально-Східної Європи стало поліпшення ситуації на їхньому головному експортному ринку - в решті ЄС, повідомляє виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Загальний ВВП єврозони в II кварталі також підвищився - на 0,3%.

Перемогти МВФ

Повертаючись до питання позикового фінансування, згадаймо і про фактор МВФ. Зараз Фонд готується до щорічних консультацій з Україною в рамках IV статті свого статуту (зобов'язання щодо валютного режиму) , інформує представник Департаменту зовнішніх відносин МВФ Вільям Мюррей. Місія Фонду очікується в нашій країні восени; за словами фахівця, «ми вважаємо, що консультації за статтею IV дадуть раді директорів можливість обговорити проблеми, що стоять перед Києвом , до 2013 р. Якщо ж говорити про можливу програму фінансового співробітництва, то остання місія приїжджала у квітні. Тоді з владою на технічному рівні пройшли дискусії з питань політики , які можуть стати частиною комплексної програми , підтримуваної Фондом».

У даному контексті гендиректор інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Браїловський констатує , що МВФ не менше України зацікавлений у відновленні співпраці за програмою «стенд-бай». Експерт вважає , що , незважаючи на нелегкі переговори , в листопаді у Кабміну є всі шанси укласти угоду на $15,5 млрд. «Уряд в силі зрушити з місця щодо ключових, політично чутливих умов, які висуває Фонд, - упевнений Браїловський. - Так , дефіцит держбюджету в 2013 р. складе близько 3% ВВП , що припустимо за умовами переговорів. Також можливий перехід до більш гнучкого обмінного курсу гривні».

При цьому МВФ теж зацікавлений у досягненні результату переговорів , продовжує аналітик , про що говорить і зміна керівника місії . Враховуючи це , економісти вважають , що Фонду потрібно переглянути умови нової угоди. «З нами теж потрібно рахуватися. Навесні Президент Віктор Янукович позначив свою принципову позицію , відмовившись заради кредиту Фонду допускати підняття цін на газ для населення на величину до 40%. І це виправдано , тому що є гіркі приклади - у тій же Болгарії , де після подібного підняття трапився народний бунт», - продовжує Браїловський . Притому багато фахівців сходяться на думці: вітчизняна економіка в 2013 р. здатна обійтися без коштів МВФ, як і два попередніх роки .

Перший віце-прем'єр Сергій Арбузов у цьому зв'язку нещодавно заявив , що переговори з Фондом тривають, і нової угоди дійсно можна очікувати вже восени . «Нова програма народжується в обговоренні різних точок зору , вишукуються рішення , зручні для обох сторін. Працюємо плідно , адже в дискусіях народжується істина» , - сказав Арбузов. Відновлення фінансування з боку МВФ дозволить не тільки послабити тиск на платіжний баланс, але і дасть сигнал інвесторам, а це позитивно позначиться на припливі зовнішніх інвестицій і на вартості закордонних запозичень країни.

Не без оптимізму

Аналізуючи тренди і перспективи української економіки , не забуватимемо і про зростаюче значення АПК . За інформацією міністра агрополітики Миколи Присяжнюка, в 2012 р. частка галузі у ВВП країни досягла 11%. І хоча це поки що менше, ніж у гірничо-металургійного комплексу (27-28 %) , загальнодержавне значення сільського господарства може вирости завдяки реалізації Держпрограми розвитку економіки на 2013-14 рр., припускає чиновник. «Передбачається цілий комплекс заходів , багато з яких вже розпочато: це і вдосконалення лізингових програм , і впровадження інновацій у рослинництві , включаючи зрошення , - розповідає міністр. - Крім того , будуть формуватися сировинні зони для виробництва дитячого харчування , будуються і реконструюються тваринницькі комплекси , розвивається випуск біопалива. Нарешті , держава стимулюватиме розвиток сільгоспкооперації , а також виробництво продукції в господарствах населення».

Але подібна політика йде не перший рік, уточнює Павленко. Він солідарний з тією думкою , що багато в чому саме за рахунок грамотної активності держави у сфері АПК в Україні в останні роки виходить збирати рекордні врожаї. Так, в 2013 р. країна може зібрати 57 млн ​​ т зернових , що стане абсолютним історичним рекордом. Експорт зерна здатний досягти 30 млн т , що в 2013/14 маркетинговому році виведе країну на 2-3 місце за сукупними поставкам зернових - проти 7 місця в попередньому МР . «А це , серед іншого , ще й дає можливість диференціювати структуру національної економіки , - акцентує Павленко. - У сьогоднішніх умовах сільське господарство підтримує загальну економічну динаміку , значимо компенсуючи зниження експорту металопродукції».

Втім, Держпрограма розвитку економіки на 2013-14 рр. може зіграти свою роль не тільки в АПК . Її загальний кошторис - 382 млрд грн , в т.ч. до 195 млрд планується залучити в приватних інвесторів. Один з інноваційних механізмів Програми полягає в оновленій схемі надання держгарантій за участю банків . Вони мають стати серйозним фільтром при відборі інвестпроектів , яким буде надаватися держпідтримка . В цілому у документа 5 ключових пріоритетів: підвищення конкурентоспроможності економіки , поліпшення інвестклімату , підтримка вітчизняного товаровиробника , розвиток високотехнологічних секторів , структурні реформи та нарощування експорту. Все це повинно стати серйозним фактором того , щоб в 2014 р. зростання реального ВВП досягло 3%.

Що стосується стиснення економіки у І півріччі , то експерти пов'язують його з локальними коливаннями зовнішньої кон'юнктури. «Паралельно в країні йдуть активні заходи щодо оптимізації трансфертного ціноутворення , з детінізації , енергозбереження , з пожвавлення кредитування . Так, нещодавно НБУ зменшив базову облікову ставку з 7% до 6,5% , що покликане здешевити позикові ресурси (як це відбувається і в світовій практиці) . Все це формує передумови для оздоровлення бюджетних та економічних процесів» , - підкреслює Павленко.

А значить , наступного року економічний тонус країни може помітно покращитися, як і свідчать аналітичні прогнози. Це не означає повного зникнення проблем і остаточного виходу з кризи , але грунт для позитивних очікувань є. А поки що, в 2013-му, держоргани і бізнес можуть і повинні спільно докласти максимум зусиль, щоб зробити цей грунт якомога благодатнішим.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

665