При поставках товарів з України до Росії зберігається низка проблем , незважаючи на заяви Москви про повернення до стандартного порядку митних процедур. Про це , як передає кореспондент ForUm'у , глава комітету ВР з питань економічної політики Андрій Іванчук заявив у ході комітетських слухань з проблем торгових відносин з РФ.

За словами депутата , зокрема , продовжує ставитися під сумнів достовірність сертифікатів походження вітчизняних товарів (форма СТ-1). «Якщо в серпні їх перевірка була масовою , то зараз обсяг різко впав. Формально така перевірка за законом може тривати до 45 днів , але російські митники пропонують не чекати результатів у разі внесення депозиту в розмірі 15% вартості продукції . Це рівносильно для країн-постачальників , що не входять в режим вільної торгівлі з Росією , і тим самим порушує договір про ЗВТ СНД. У результаті ціла низка українських експортерів зазнали або зазнають збитків, пов'язаних з невиконанням термінів за контрактами , псуванням товару , шкодою для репутації підприємств . Наприклад , Крюківський вагонзавод зіткнувся з тривалими затримками митного оформлення , через що російські замовники мають намір розірвати з ним 4 контракти на 960 вагонів. Додам , багато наших експортерів, як і раніше, побоюються виконувати подальші відвантаження, зважаючи на збереження митних ризиків; частина з них просто не володіє достатніми коштами для внесення 15%-го депозиту», - розповів парламентарій.

Він також додав , що дії Москви є порушенням режиму вільної торгівлі , а перевірка сертифікатів СТ-1 суперечить Правилам визначення країни походження товарів у СНД від 20.11.2009: зокрема , не передбачено відмови в оформленні через сумніви в країні походження. «Крім того , підхід росіян не відповідає принципам вибіркового митного контролю за системою управління ризиками , закладеним у Конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур ( Кіотська конвенція) , яку підписала і Росія», - зазначив експерт.

Для повного подолання всіх проблем , на його думку , необхідний комплекс заходів , який повинен включати спільний митний контроль у прикордонних пунктах пропуску та електронний обмін інформацією під час аналізу ризиків при оформленні продукції .

«Також ми виносимо на розгляд ВР проект постанови про реагування на дії РФ . Документ , серед іншого , передбачає детальне інформування СОТ про проблемні питання двосторонньої торгівлі з метою отримання консультацій про механізми вирішення подібних конфліктів та їх недопущення в майбутньому. Також буде запропоновано Кабміну спільно з Нацбанком розробити і винести на розгляд парламенту проекти законів та інших нормативно-правових актів стосовно фіскальної і банківської підтримки національних виробників , які постраждали від недружніх дій російської сторони. Це може означати включення таких компаній у списки автоматичного відшкодування ПДВ і т.д. Крім того , уряд повинен мати оперативні плани дій на випадок повторення подібних конфліктних ситуацій, а це , на жаль , можливо», - поскаржився фахівець.

Він уточнив , що в 2012 році товарний експорт України до Росії скоротився на 9,6% - до $23 млрд , і в І півріччі негативний тренд посилився : відносно січня-червня 2012 року відзначено зниження експортних поставок на 12,3% - до $10 млрд. «Це багато у чому пов'язано із заходами росіян щодо прикриття своїх внутрішніх ринків , включаючи не тільки нетарифні прийоми , а й бар'єри , не припустимі ні за мірками СОТ , ні взагалі за сучасними нормами міжнародної торгівлі. Це, зокрема , відноситься до заходів фітосанітарного або митного характеру , що вводиться раптово і притому без належного юридичного обґрунтування . Ми сподіваємося , що подібні питання можна вирішувати як за допомогою органів СНД (включаючи Економічний суд), так і за підтримки СОТ та інших глобальних профільних організацій», - уклав Іванчук.

Як повідомлялося раніше , Федерація роботодавців України (ФРУ ) заявила , що Митна служба РФ з 14 серпня включила до переліку «ризикових» усіх без винятку українських імпортерів.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив уряду розібратися в ситуації з проблемою ввезення українських товарів у Росію.

18 серпня радник президента Російської Федерації Сергій Глазьєв заявив , що ускладнення митного оформлення вантажів на російсько-українському кордоні є разовою акцією, але в разі підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом митне адміністрування може бути посилене.

Урядовий уповноважений з питань співробітництва з Російською Федерацією та країнами СНД Валерій Мунтіян заявив , що проблеми на українсько-російській митниці обговорюватимуться 10 вересня в Києві на позачерговому засіданні підкомісії торгово-економічних відносин Україна-Росія.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

232