Зарплата сімейних лікарів залежатиме від якості обслуговування пацієнтів . Про це , як передає кореспондент ForUm’y , повідомив сьогодні в ході прес-конференції начальник Управління реформ медичної допомоги Міністерства охорони здоров'я України Костянтин Надутий .

За його словами , відповідно до світової практики , найкраще про якість роботи лікаря говорять показники госпіталізацій , викликів швидкої допомоги та консультацій профільних фахівців .

«Якщо у лікаря достатньо кваліфікації , він може оглянути будь-який орган і будь-яку категорію пацієнтів , відповідно, знижується кількість звернень до вузьких спеціалістів . Якщо він займається профілактикою гострих захворювань , відбувається зниження викликів швидкої і госпіталізацій у стаціонар. І ці показники змінюються буквально в перші роки впровадження реформи » , - зазначив він.

За словами фахівця , лікарі отримуватимуть надбавки саме за якість роботи , яка і визначається динамікою цих показників.

«Цього року ми внесемо деякі зміни , і надбавки будуть обчислюватися в середньому по установі. Тобто в кожній установі є лікарі-лідери , лікарі-середнячки і лікарі-аутсайдери . Для того щоб був стимул розвиватися і працювати краще , лікарі-аутсайдери мають отримувати менше , ніж лікарі-лідери» , - вважає Надутий .

У свою чергу , головний позаштатний спеціаліст МОЗ Лариса Матюха повідомила , що зарплата лікаря залежатиме і від думки пацієнтів.

«З наступного року ми обов'язково введемо індикатор думки пацієнтів. Це основний показник визначення результатів роботи лікаря . Швидше за все , це будуть короткі анкети , які пацієнти будуть заповнювати», - зазначила вона.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

898