Банківська система України за останні роки накопичила достатній запас міцності , який дозволить їй протистояти негативним економічним тенденціям . Про це заявив економічний аналітик Мар'ян Заблоцький.

«Зараз банківська система має достатній запас міцності. Обсяг гривневої ліквідності перебуває на майже рекордному рівні близько 60 млрд грн. Українські банки розмістили на поточних рахунках іноземних банків $7,5 млрд , що втричі більше , ніж у докризовий період . Таким чином , у банків є достатньо коштів , щоб відносно безболісно впоратися з сезонним відтоком депозитів наприкінці року. Норматив адекватності регулятивного капіталу в середньому по всій банківській системі становить 18% , а до кризи 2008 року було 13%», - підкреслив Заблоцький.

На його думку , одним із ключових факторів ризику для стабільної діяльності деяких банків є їхні ключові власники - великі фінансово-промислові групи. Переживаючи не найкращі часи , вони можуть «викачувати» із підконтрольних фінансових установ кошти для підтримки збиткових бізнесів.

«Значна частина банків входить до складу фінансово-промислових груп , при цьому деякі ФПГ перебувають у дуже поганому фінансовому стані. Банки можуть бути використані для підтримки пов'язаного збиткового бізнесу , що значно знизить рівень їхньої надійності», - попереджає експерт.

Нагадаємо , раніше Національний банк України повідомляв , що основна маса банків у поточному році працює з прибутком , що є показником стабілізації фінансової системи , а також підвищує рівень її надійності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220