Насичення економіки додатковими грошима за нульової інфляції справляє позитивний вплив. Про це заявив економічний аналітик Мар'ян Заблоцький.

Він зазначив , що поява додаткового грошового ресурсу сприяє зниженню процентних ставок .

Експерт зауважив, що накопиченню гривневої ліквідності у системі сприяли в основному два чинники : приплив валюти в країну і випуск грошей під урядові облігації .

Заблоцький підрахував , що за перше півріччя 2013 року в Україну прийшло $2 млрд , які викупив НБУ , натомість випустивши в обіг додаткову гривню . За той же період минулого року в Україні спостерігався відтік валюти в розмірі $1 млрд. З початку нинішнього року НБУ також випустив в обіг 32 млрд грн в обмін на облігації внутрішньої державної позики.

«Оскільки інфляція залишається на рівні близькому до нуля , збільшення кількості гривні в обігу є абсолютно прийнятним і навіть бажаним . Тому НБУ поки може абсолютно спокійно і далі проводити поточну монетарну політику» , - сказав експерт.

Нагадаємо , уряд має намір стимулювати розвиток ключових галузей української економіки шляхом надання їм додаткових кредитних ресурсів . На думку розробників державних програм , їх реалізація сприятиме подоланню кризових явищ і стане стимулом для зростання ВВП.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216