Рішення Вірменії про вступ до Митного союзу з Росією позбавляє республіку можливості підписати угоду з Євросоюзом про зону вільної торгівлі. Про це заявили представники ЄС.

Зокрема , таку заяву зробив глава МЗС Литви (яка головує зараз у Євросоюзі) Лінас Лінкявічюс . «Значить , вони не підпишуть договір про вільну торгівлю з ЄС , якщо таким буде їхній вибір. Ми поважаємо будь-який вибір країни , але країни не можуть підписати два договори з різними тарифними вимогами» , - сказав міністр , цитує його «Lenta.ru»з посиланням на 15min.lt .

Він додав , що вибір Вірменії означає «зниження рівня амбіцій з приводу співпраці з ЄС».

Тему також прокоментував глава МЗС Швеції Карл Більдт. «Схоже , Вірменія вирішила вийти з переговорів про вільну торгівлю з ЄС і замість цього зблизитися з Росією» , - написав він в одній з соцмереж . У іншому пості він зазначив , що республіка витратила кілька років на підготовку до угоди про асоціацію з ЄС , «а тепер віддала перевагу Кремлю».

Раніше заступник голови МЗС Вірменії Шаварш Кочарян визнавав , що вступ до Митного союзу завадив би планам республіки , що стосуються угоди з ЄС про вільну торгівлю. При цьому чиновник підкреслював , що Вірменія не збирається усуватися від Росії і вступати до Євросоюзу.

Тексти угод щодо асоціації та зони вільної торгівлі з ЄС Вірменія планувала парафувати (попередньо затвердити) на майбутньому саміті «Східного партнерства» - інтеграційної програми ЄС для країн колишнього СРСР. Цей саміт пройде в листопаді у Вільнюсі. Там же , як очікується , може бути затверджено і Угоду про асоціацію ЄС з Україною.

Ще у вівторок , 3 вересня, представник правлячої Республіканської партії Вірменії Галустов Саакян стверджував , що плани щодо парафування угоди про асоціацію з ЄС залишаються в силі. Правда , про це він говорив ще до того , як було офіційно оголошено про рішення Вірменії приєднатися до Митного союзу.

Нагадаємо , про намір вступити до МС президент Вірменії Серж Саргсян заявив у ході візиту до Москви , після зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

387