Сьогодні в смт Шевченкове Харківської області в рамках успішної реалізації міжнародного проекту України - ОБСЄ зі складу ракетного пального Сухопутних військ відправили останню , десяту партію компоненту ракетного палива меланж загальною кількістю близько 760 тонн , повідомляє прес-служба Харківської облдержадміністрації.

Токсична речовина буде перевезена в 14 спеціальних залізничних цистернах.

Хід відправки останньої партії меланжу проконтролювали голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін , співробітники секретаріату ОБСЄ та Координатора проектів ОБСЄ в Україні , представники посольства США в Україні , керівництво Міністерства оборони України , представники місцевих органів самоврядування , центральних і регіональних ЗМІ.

Добкін подякував усім , хто прийняв рішення і брав участь у вивезенні та утилізації меланжу. «Завдяки програмі ОБСЄ та співпраці з українським урядом нам вдалося в найкоротші терміни вирішити дуже важливу проблему: вивезення високотоксичного компоненту ракетного палива меланж. Сьогодні з військової частини А- 2136 в Шевченківському районі була відправлена ​​остання партія - 760 тонн меланжу , з чим я вас всіх і вітаю», - зазначив він.

Протягом 2012-2013 років за допомогою міжнародної організації військова частина позбулася близько 4258 тонн меланжу , що склало 83% всіх запасів. Пунктом призначення українського меланжу стане філія ЗАТ Науково-виробнича фірма «Техноазот» - Федеральне державне підприємство «Завод ім. Свердлова» , який розташований в місті Дзержинськ Нижегородської області Російської Федерації . Там шляхом складного технологічного процесу з меланжу зроблять азотну кислоту , яку надалі можна використовувати для звичайних цивільних потреб.

Тепер , після вивезення останньої партії компоненту ракетного палива , у військовій частині розпочнеться робота з утилізації цистерн з-під нього й очищення території . У майбутньому територія буде передана на баланс місцевих органів управління . Як повідомив Добкін , питання про те , що розмістити на території колишнього складу , вирішуватиметься в Міністерстві оборони , але абсолютно точно відомо , що в першу чергу буде проведена екологічна оцінка масштабів забруднення , а також - рекультивація землі.

Довідка : Меланж - компонент рідкого ракетного палива , який більш ніж на 90% складається з азотної кислоти і на малу частину з сірчаної кислоти. Меланж небезпечний для людини.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

184