Екс-співробітник ЦРУ Едвард Сноуден не пропонував Росії розкрити якісь секрети , а Москва їх не вивуджувала , заявив президент Російської Федерації Володимир Путін.

«У нас немає ніякого бажання залучати його (Сноудена. - Ред.) до якоїсь співпраці , викачувати з нього якусь інформацію. Він і ніколи не намагався нам нічого давати , а ми нічого не намагалися з нього вивуджувати» , - сказав Путін в інтерв'ю російському Першому каналу і американському агентству «Ассошіейтед Прес» , повідомляє РІА «Новости».

За словами Путіна , США підготувалися до всього , що міг би розповісти Сноуден.

«Ми виходимо з того , ми теж люди професійні , що все, що він міг сказати , все і так відомо американським нашим колегам із спецслужб , вони вже купірували всі можливі ризики для себе в цьому плані , все замінили , знищили , поміняли. Який нам толк від нього? Але ми не хотіли навіть в це вплутуватися , розумієте?» - сказав президент РФ.

«Я розумію , що американським спецслужбам вигідно подати його як зрадника , але він людина зовсім іншого складу розуму , він відчуває себе борцем за права людини. Його можна таким не визнавати , але це вже справа тих , хто дає оцінки , але він себе позиціонує саме так і з нами поводиться саме так», - повідомив він.

При цьому він сказав , що Сноуден , який отримав у Росії тимчасовий притулок , може відчувати себе в цій країні в безпеці , Москва його не видасть . «Ви знаєте , я іноді думав про нього , він дивний хлопець . Молода людина , йому 30 років з невеликим , що він собі думає , я не уявляю. Як він збирається будувати своє майбутнє життя ? У принципі він прирік себе на досить складне життя . Що він буде далі робити , я навіть не уявляю. Але зрозуміло вже , що ми його не віддамо , він може почуватися тут у безпеці», - сказав Путін.

Він не виключив , що з часом відносно Сноудена у США можуть бути знайдені компроміси. «Можливо, пройде якийсь час , і сама Америка зрозуміє , що має справу не зі зрадником і шпигуном , а має справу з людиною , у якої є певні переконання , їх можна оцінювати по-різному. І , можливо , будуть знайдені і в цьому випадку якісь компроміси» , - додав російський лідер.

«Я вам зараз прямо скажу те , чого ніколи не говорив... Сноуден вперше з'явився в Гонконгу , зустрівся з нашими дипломатичними представниками . Мені доповіли , що є такий... співробітник спецслужб... Він бореться за права людини, за свободу поширення інформації» , - розповів Путін.

Він зазначив , що поставив умову: «Якщо він хоче залишитися у нас... у цьому випадку він повинен припинити всяку діяльність , яка б руйнувала російсько-американські відносини».

При цьому Путін зазначив , що у США була можливість зловити Сноудена . «Мені про те , що до нас летить пан Сноуден , сказали за дві години до посадки літака... Стався витік . Представники американських спецслужб , я думаю , хай вони на мене не сердяться , могли б діяти і більш професійно , і дипломати , до речі , теж» , - сказав Путін.

Він зазначив , що США чинили тиск на всі країни , куди Сноуден міг дістатися , замість того , щоб дозволити йому виїхати в країну з легким оперативним режимом. Вони також могли б його перехопити «по дорозі» , вважає Путін.

«Відносно Сноудена могли б це зробити. Що заважало? Ні, всіх налякали , він автоматом залишився у нас в аеропорту , засів тут... Що ми повинні після цього робити ? Віддати його туди ? Укладайте тоді з нами угоду. Не хочете, не треба. Віддавайте наших бандитів. Не хочете, не треба. А чому ж ви вимагаєте від нас видачі в односторонньому порядку? Що це за снобізм такий? Треба враховувати інтереси один одного» , - заявив Путін.

Нагадаємо, 1 серпня Росія надала притулок Сноудену.

На початку червня Сноуден оприлюднив інформацію про методи роботи спецслужб США . Зокрема , він розповів про відстеження дзвінків абонентів , а також про отримання прямого доступу до центральних серверів дев'яти провідних інтернет-компаній (у тому числі Microsoft , Yahoo! , Google , Facebook , Skype і YouTube).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1196