Президент Росії Володимир Путін стурбований можливістю потрапляння європейських товарів через Україну на ринок країн Митного союзу в разі підписання Угоди з Євросоюзом про зону вільної торгівлі.

«Ми так не домовлялися» , - заявив він в інтерв'ю «Першому каналу» і агентству «Ассошіейтед Прес» напередодні саміту «Великої двадцятки» , повідомляє «УНІАН».

За словами Путіна , це може створювати проблеми для російської економіки.

«Суть полягає в тому , що Україна бере на себе додаткові зобов'язання щодо зниження митного захисту , митних бар'єрів . Щодо значної групи товарів , те, що скажу , зрозуміло , навіть не потрібно бути фахівцем , Україна протягом якогось часу , а по деяких - відразу , обнуляє ввізні мита - це перше. І друге , вводить європейські стандартні регулювання , технічного регулювання . Зараз скажу , що це таке. Коли обнуляються мита , з'являється товар іноземного виробництва на українському ринку , а свої-то підприємства працюють , куди свій товар дівати? У нас є побоювання , що вони будуть видавлюватися на наш ринок , на ринок Митного союзу , на ринок Росії , Казахстану та Білорусі. Але ми так не домовлялися , це буде створювати проблеми для нашої економіки», - сказав Путін.

Він переконаний , що впровадити в Україні водночас європейські технічні стандарти дуже складно.

«Це означає , що українські підприємства повинні будуть випускати все , не знаю , ліфт , машину , сорочку , годинник та інше , всі інші товари за технічними регламентами Євросоюзу. Вони хороші , але вони дуже жорсткі , і щоб підприємства так працювали за цими регламентами , потрібні інвестиції багатомільярдні , час потрібен. Сумніваюся , що це можливо зробити відразу. А поки це робитимуть , багато підприємств вже розоряться або знову ж будуть виштовхувати товари на наш ринок. Ми змушені будемо закриватися , ось у чому проблема», - підкреслив Путін.

При цьому він заявив , що в України і Росії є очевидні конкурентні переваги.

«У нас спільна транспортна інфраструктура , загальна енергетика , у нас кооперація глибока , у нас спільна мова. Це великі конкурентні переваги , вони зникнуть. Я ледве собі уявляю , як буде розвиватися ракетно-космічна галузь України ? Вона така солідна дуже , і ракетна галузь, і авіація. Я просто не уявляю без нашого ринку. Моторобудування авіаційне . Наші всі вертольоти оснащені українськими двигунами , що нам робити ? Як це буде все розвиватися , або не буде взагалі ?» - сказав російський президент.

При цьому він підкреслив , що якщо Україна вважає , що їй потрібно і доцільніше укладати договір про зону вільної торгівлі з Євросоюзом , «значить , так нехай і буде».

Як раніше повідомляв ForUm , 22 серпня президент Російської Федерації Володимир Путін заявив , що Митному союзу у разі асоціації України з ЄС доведеться вживати захисні заходи.

Заступник генерального секретаря Євразійського економічного співтовариства , радник Президента Росії Сергій Глазьєв заявив , що підписання Угоди про асоціацію України з ЄС порушить договір про дружбу , співпрацю і партнерство з Росією.

Прем'єр-міністр Микола Азаров закликає Росію не лякатися теоретичних ризиків від підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС , а займатися практичним розвитком двосторонньої торгівлі.

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

472