Комітет сенату США з закордонних справ підготував проект резолюції , що підтримує військову операцію США в Сирії. У документі , голосування щодо якого відбудеться на початку наступного тижня , говориться , що термін цієї операції повинен бути обмежений 60 днями з можливістю продовження на місяць.

Документ також містить заборону на проведення наземної операції , повідомляє «ВВС ».

За словами американського держсекретаря Джона Керрі , американці повинні діяти після проведення режимом Асада хімічної атаки , «яку неможливо заперечувати».

Згідно з копією документа , який опинився в розпорядженні агентства «Франс- прес» , американський президент може збільшити шістдесятиденну операцію ще на 30 днів , однак для цього йому доведеться знову заручитися підтримкою Конгресу .

Виступаючи в сенатському комітеті з іноземних справ , Керрі сказав , що немає раціональних підстав ставити під сумнів той факт , що режим Башара Асада готувався застосувати хімічну зброю. За його словами , заперечувати це - значить свідомо ігнорувати реальний стан справ.

За словами Керрі , якщо США не будуть діяти , це дасть «небезпечний сигнал» супротивникам США у світі , в тому числі Ірану , «Хезболлі» в Лівані , Північній Кореї та іншим ворогам США .

«Наша бездіяльність абсолютно точно дозволить їм , як мінімум , неправильно витлумачити наші наміри або навіть спробувати випробувати (наше терпіння - Ред.)» , - сказав Керрі.

Керрі закликав конгресменів не виключати повністю варіант наземного вторгнення американських військових до Сирії у своїй резолюції , проте заявив , що такий сценарій не входить в плани Обами.

«Президент Обама не просить Америку йти на війну. Ми всі згодні з тим , що нога американського солдата не ступить на сирійську землю , - сказав Керрі. - ( Обама Ред . ) Просить схвалення послабити і стримати здатність Башара Асада використовувати хімічну зброю».

Також на слуханнях конгресу голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Мартін Демпсі заявив , що Росія може збільшити військову допомогу Сирії в разі удару з боку США .

«У нас є певні свідчення , що вона (російська влада - Ред.) пообіцяла режиму Асада замінити в Сирії те, що ми знищимо» , - підкреслив Демпсі на слуханнях у конгресі.

Президент Франції Франсуа Олланд заявив у вівторок , що з нетерпінням чекає рішення конгресу США про відповідь на хімічну атаку під Дамаском , і додав , що його країна не піде на військові дії проти режиму Асада в поодинці.

«Коли сталася хімічна атака , коли весь світ знає про це , коли є докази , коли ми знаємо , хто винен , тоді має бути відповідь . Люди чекають відповіді від міжнародного співтовариства» , - заявив французький президент.

Як раніше повідомляв ForUm , президент США Барак Обама доручив Пентагону підготувати кілька планів операцій у відповідь на повідомлення про застосування в Сирії хімічної зброї.

Учора , 3 вересня, Міноборони РФ зафіксувало пуск балістичних ракет у Середземному морі , проте це виявилися навчальні мішені.

Загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку на околицях Дамаску , організовану військами уряду, унаслідок якої, за даними опозиції , кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

197