Президент Росії Володимир Путін заявив, що не виключає згоди Москви на військову операцію в Сирії, якщо провина Дамаска в застосуванні хімзброї буде доведена, але лише з санкції РБ ООН.

«Я цієї (згоди РФ) не виключаю. Але хочу звернути Вашу увагу на одну абсолютно принципову обставину. Відповідно до чинного міжнародного права санкцію на застосування зброї відносно суверенної держави може дати тільки Рада безпеки Організації Об'єднаних Націй. Будь-які інші приводи, способи, які виправдовували б застосування сили щодо незалежної і суверенної держави, неприпустимі і їх не можна кваліфікувати інакше як агресію», - заявив Путін в інтерв'ю Першому каналу й агентству АП.

При цьому президент підкреслив, що поки немає точних відомостей навіть про те, що саме сталося в Сирії, тому необхідно все ретельно розслідувати.

«Нас переконає глибоке предметне дослідження питання та наявність саме доказів, які б були очевидними і які б з усією очевидністю довели, хто застосовував, і які кошти були використані. Після цього ми будемо готові діяти найрішучішим і серйозним чином», - заявив Путін.

За словами президента, якщо у когось є відомості про те, що хімічна зброя була застосована, і була застосована саме регулярною армією, то ці докази повинні бути представлені в РБ ООН.

«У нас немає даних про те, що це хімічні речовини, ще не відомо, це зброя хімічна чи просто якісь хімічні шкідливі речовини, були застосовані саме сирійською офіційною урядовою армією» , - заявив Путін.

Відповідаючи на запитання про відеоматеріали, де показані нібито постраждалі від отруєння діти, Путін зазначив, що «це жахливі кадри».

«Питання тільки в тому, хто і що зробив, і хто в цьому винен. Самі ці кадри не дають відповідей на ті питання, які я зараз поставив. І є думка, що це компіляція тих же самих бойовиків, які, як ми добре знаємо, і адміністрація США це визнає, пов'язані з Аль-Каїдою, і які завжди відрізнялися своєю особливою жорстокістю» , - додав президен.

Путін також повідомив, що Росія поставила Сирії окремі компоненти С-300, але їх поставка не завершена. За його словами, у Москві будуть вирішувати, як діяти далі «залежно від ситуації».

Як раніше повідомляв ForUm, президент США Барак Обама доручив Пентагону підготувати кілька планів операцій у відповідь на повідомлення про застосування в Сирії хімічної зброї.

Учора, 3 вересня, Міноборони РФ зафіксувало пуск балістичних ракет у Середземному морі, проте це виявились навчальні мішені.

Загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку на околицях Дамаску, організовану військами уряду, унаслідок якої, за даними опозиції, кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб.

ООН заявила, що застосування сили в Сирії можливе лише за рішенням Ради безпеки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

275