Системою інтернет-бронювання та продажу квитків на потяги користується все більше пасажирів. Так, на сьогоднішній день реалізація проїзних документів через Інтернет становить 8,7% від загальних продажів, пише Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Зокрема, за даними «Укрзалізниці», у серпні кількість проданих проїзних документів «онлайн» склала 500,2 тис. одиниць, що більше від аналогічного показника 2012 року у 2,2 рази (серпень 2012 р. - 226,1 тис. квитків).

Експерти залізничного відомства зазначають, що у 2013 році через Інтернет вже реалізовано понад 3,1 млн квитків. З моменту початку їх продажу скоротилися черги у залізничних касах, а також значно зменшилася кількість випадків спекуляції проїзними документами і шахрайства.

У відомстві нагадують, що починаючи з 2008 року, в Україні придбано понад 6,1 млн залізничних квитків, з них більше 120,7 тис. - електронних.

Так, протягом 2009 року пасажирами було придбано через Інтернет близько 83,5 тис. квитків, у 2010-му - 132,5 тис., у 2011-му - 693,9 тис., у 2012-му - 2,1 млн.

Експерти так само підкреслюють, що відмова від бланків проїзних документів у результаті впровадження електронного квитка на всі поїзди внутрішнього сполучення принесе «Укрзалізниці» значну економію коштів - близько 18 млн грн.

Для зчитування інформації з електронних проїзних документів планується закупити близько 4 тис. мобільних терміналів контролю.

На сьогоднішній день пристрої закуплені для випробувальної експлуатації на поїзди «Інтерсіті+», а в цілому парк пасажирських вагонів в Україні становить близько 4 тис., і такий зчитувальний пристрій буде в кожному з них.

Нагадаємо, що електронний залізничний квиток в Україну з 23 липня набув статусу розрахункового документа (фіскального чека), що закріплено спільним наказом Міністерства інфраструктури України та Міністерства доходів і зборів «Про затвердження порядку оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті», який набрав чинності з 9 липня 2013 року.

Експерти зазначають, що європейські країни близько 10 років використовують систему електронних квитків. За даними «Укрзалізниці», у Німеччині оформляється через Інтернет 42% проїзних залізничних документів, у Росії - 8%, у Польщі - 5,3%, у Казахстані - 4,2%, в ​​Угорщині - 1,09%, у Чехії - 0,7%, у ​​Білорусі - 0,5%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198