Прокуратура Одеської області почала три кримінальні провадження щодо посадових осіб Ширяєвського виправного центру за перевищення службових повноважень і тортури.

За інформацією прес-служби наглядового відомства, кримінальні провадження розпочато за ч. 3 ст. 364, ч. 2 ст. 365 і ч. 1 ст. 127 КК України відповідно (зловживання владою або службовим становищем; перевищення влади або службових повноважень; катування).

«Встановлено, що під час ранкової зарядки засуджених керівник пенітенціарної установи всупереч волі одного з них змушував його виконувати гімнастичні вправи» , - йдеться в повідомленні.

Після відмови виконувати гімнастику у зв'язку з погіршенням стану здоров'я міліціонер, бажаючи покарати останнього і з метою залякування інших, завдав засудженому кілька ударів гумовою палицею в область ніг, спини та голови, заподіявши сильний фізичний біль і тілесні ушкодження.

Крім того, з'ясувалося, що в період з лютого по квітень один з керівників Ширяєвського ВЦ навмисне утримував засуджених у дисциплінарному ізоляторі при температурі повітря +10 градусів за Цельсієм. Такі дії завдали засудженим страждання у вигляді тривалого (від 7 до 14 діб) позбавлення тепла у шкідливих для здоров'я умовах та інші насильницькі дії.

Зараз досудове розслідування у кримінальних провадженнях триває, проводяться слідчі дії, направлені на встановлення всіх обставин правопорушення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

166