Встановлення граничного порогу готівкових розрахунків спростить податковий контроль, а також дозволить припиняти операції з грошима, що отримані від злочинної діяльності. Про це в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ сказав економіст Бостонського коледжу економіки Крістофер Баум.

«Я думаю, це хороша ідея, тому що транзакції стане легше відстежувати. Мені здається, що ініціатива про обмеження готівкових розрахунків є важливою не тільки з точки зору зниження можливостей для ухилення від сплати податків, але й тому, що вона зробить нелегальними деякі інші види діяльності, зокрема транзакції за наркотики, контрабанду, які люди, безсумнівно, хочуть приховати. Це дасть можливість системі знайти тих, хто переступає закон. Це добре», - сказав він.

Експерт нагадав, що в усьому світі існує практика обмеження готівкових розрахунків, що допомагає боротися з корупцією, злочинністю та ухиленням від сплати податків. Баум зазначив, що в усьому світі зараз стурбовані контролем за великими готівковими транзакціями. Тому Україна, обмежуючи готівкові розрахунки, повторює кращий світовий досвід.

«У всьому світі зараз стурбовані тим, що люди, які проводять великі транзакції, можуть бути задіяні в багатьох видах діяльності, які турбують суспільство. Це не тільки речі, пов'язані з наркотиками, а й секс-трафік, тероризм тощо. Чим більше важелів контролю в руках уряду, щоб знизити кількість готівкових розрахунків, тим більша ймовірність, що такі речі будуть попереджені» , - заявив експерт.

Нагадаємо, з 1 вересня поточного року встановлено заборону на готівкові розрахунки, які перевищують суму в 150 тис. грн. Тепер такі розрахунки необхідно проводити через банківські установи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

179