Влада Німеччини заявила, що відносно 30 колишніх наглядачів концентраційного табору смерті Аушвіц- Біркенау (Освенцим) повинні бути порушені кримінальні справи, передає «BBC».

Міністерство юстиції землі Баден-Вюртемберг повідомило, що було проведено розслідування щодо 50 колишніх охоронців табору, і 30 з них мають бути притягнуті до відповідальності.
Всі, кого збираються судити по цій справі, вже переступили 85-річний рубіж.

У травні 2013 р. колишньому наглядачеві Освенцима Хансу Ліпшісу були пред'явлені попередні звинувачення в пособництві вбивству 9,5 тис. осіб.

Згідно з матеріалами справи, у період 1941-1945 рр. Ліпшіс, перебуваючи в чині роттенфюрера (молодше офіцерське звання) СС, служив наглядачем у Аушвіц- Біркенау на залізничній рампі, де займався розподілом новоприбулих ув'язнених, відбираючи тих, хто міг працювати, у той час як інших направляли в газові камери. Ліпшіс і його підрозділ брали участь у прийомі й огляді дев'яти складів, з яких були відправлені в газові камери 9,5 тис. осіб. Сам Ліпшіс заявив, що служив у Освенцимі кухарем на офіцерській кухні і не підозрював про те, що відбувається в таборі.

Під час Другої світової війни в таборі Освенцим було вбито понад 1 млн осіб, більшість з яких були євреями за національністю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

392