Верховна Рада України направила на доопрацювання проект Закону про внесення змін до Митного тарифу України, який входить у так званий «європакет» законів. Як передає кореспондент ForUm'у, зокрема, за основу законопроект підтримали лише 217 народних депутатів.

У зв'язку з цим голова парламенту Володимир Рибак запропонував відправити документ назад до комітету для підготовки до повторного першого читання. «За» цю пропозицію проголосували 258 нардепів.

Як заявив доповідач з даного питання перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта, даний законопроект є невід'ємною частиною виконання Україною взятих на себе зобов'язань при вступі до ВТО. Законопроектом пропонується нова редакція митного тарифу, в основу якого покладена оновлена ​​версія української класифікації товарів зовнішньої економічної діяльності.

За словами Максюти, в законопроекті прописано зменшення ввізного мита на деякі товари, відповідно до зобов'язань перед ВТО на 2013 рік. При цьому законом передбачено збільшення удвічі повних ставок ввізного мита на товарні підкатегорії митного тарифу України для забезпечення достовірності декларування країни походження товару.

«Ставки ввізного мита вже діють з 1 січня 2013 року і стягуються митними органами, виходячи з того, що це частина зобов'язань, взятих при вступі до ВТО», - сказав Максюта.

У свою чергу його співдоповідач, голова комітету з питань податкової та митної політики ВРУ Віталій Хомутиннік додав, що ввізне мито буде збільшено вдвічі на товари, за винятком тих, на які встановлено нульову ставку. Однак, за його словами, якщо в документах на товар не буде вказана країна - виробник , а також не буде в наявності всіх сертифікатів, буде діяти нова подвоєна тарифна ставка.

Крім того, за словами Хомутинніка, в разі прийняття даного законопроекту, будуть знижені ввізні мита на морепродукти з 20 до 15%, на деякі транспортні засоби - з 7 до 6,5%, а також на цитрусові - на 2-3%. Також є пропозиція уряду знизити мито на відходи та брухт металів з ​​5% до 0%.

Хомутиннік заявив, що після набуття чинності закону, до державного бюджету надійде додатково близько 400 млн грн.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

140