Більше двох мільйонів чоловік втекли у сусідні країни з початку громадянської війни у Сирії, пише The Guardian з посиланням на інформацію верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців.

Згідно з цими даними , хвиля дітей , жінок і чоловіків , які перетинають кордони , зросла майже в десять разів за останні 12 місяців. У середньому майже 5 тис. осіб знаходять притулок у сусідніх з Сирією країнах щодня, йдеться в доповіді. «Сирія стала великою трагедією нашого століття - ганебна гуманітарна катастрофа зі стражданням і переміщеннями людей , яка не має аналогів у сучасній історії», - сказав верховний комісар ООН у справах біженців Антоніо Гутерріш.

У той же час число вимушених переселенців всередині Сирії залишається на рівні близько 4,25 мільйона , йдеться в доповіді.

«Якщо ситуація продовжить погіршуватися такими темпами , кількість біженців буде тільки рости і деякі сусідні країни можуть опинитися на межі краху», - заявила представник УВКБ ООН Анджеліна Джолі.

Видання також зазначає , що міністри з Іраку , Йорданії , Лівану і Туреччини - чотири основні країни , які приймають сирійських біженців , - повинні зустрітися з представниками УВКБ у Женеві в середу , щоб виробити шляхи залучення більшої міжнародної допомоги.

Нагадаємо , загострення ситуації у Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку в околицях Дамаска, організовану військами уряду. За даними опозиції , кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб.

За даними американських ЗМІ , президент США Барак Обама може прийняти рішення про початок військової операції проти режиму у Сирії навіть у тому разі , якщо не отримає підтримки конгресу США .

Президент Росії Володимир Путін заявив , що США повинні представити інспекторам і Раді Безпеки ООН докази застосування хімічної зброї у Сирії урядовими військами.

1 вересня держсекретар США Джон Керрі заявив , що американська влада має докази застосування хімічної зброї під Дамаском .

Президент України Віктор Янукович заявив , що Україна виступає проти розв’язання ситуації у Сирії військовими методами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

746