Для наповнення питних водосховищ Криму Кабінет Міністрів виділив Держагентству водних ресурсів із державного бюджету 44 млн грн. Про це повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Ці кошти будуть направлені для оплати вартості електроенергії, необхідної для заповнення сховищ та інших водних об'єктів Автономної Республіки.

Експерти відзначають, що аномальні погодні умови останніх двох років, зокрема, брак дощів, несприятливо позначилися на заповненні кримських водосховищ.

За спостереженнями фахівців, минулого року воно було найменшим за останні 20 років. І якби не додаткове джерело - Північно-Кримський канал, по якому йде дніпровська вода, - ситуація на півострові наблизилася б до критичної.

Перед водогосподарськими організаціями АРК поставлено завдання організувати стабільну роботу державних меліоративних систем і забезпечити регіон водними ресурсами у 2013 році. Експерти зазначають, що сьогодні є всі підстави бути впевненими, що Крим буде з водою.

Так, станом на 20 серпня наливні водосховища Криму наповнені на 74 % (у них міститься 106,2 млн кубометрів води), водосховища природного стоку (ВЕС) - на 44% (110,5 млн кубометрів води).

Урядові експерти нагадують, що проблема з водопостачанням міст і населених пунктів Криму виникла восени 2012 року, коли через відсутність опадів у багатьох водосховищах сталося критичне зниження рівня води.

Звіт про використання коштів Держагентство водних ресурсів має представити до 25 грудня 2013 року.

Експерти зазначають, що в багатьох країнах Європи дуже гостро стоїть питання із забезпеченням населення питною водою хорошої якості, вона вже давно є предметом торгівлі.

У ЄС такі розвинені країни, як Німеччина, Нідерланди, Данія, домовляються про постачання чистої питної води зі Швеції, а Гонконг, наприклад, отримує воду по трубопроводу із Китаю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144