Підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом означатиме порушення базового українсько-російського договору про дружбу і співробітництво, а також позбавить наповнення договір про зону вільної торгівлі у рамках СНД. Про це в інтерв'ю «Коммерсант-Україна» заявив радник президента РФ з питань розвитку інтеграції у рамках Митного союзу і Єдиного економічного простору Росії, Білорусі і Казахстану Сергій Глазьєв.

«Я зазначу , що Україна , підписуючи СА , порушує ст .13 цього базового договору , де сказано , що наші країни «утримуються від дій , які можуть завдати економічної шкоди одна одній» і «будуть прагнути до узгодження своєї фінансової , грошово-кредитної , бюджетної , валютної , інвестиційної , цінової , податкової , торговельно-економічної, а також митної політики», поглиблюючи економічну інтеграцію на основі взаємної вигоди , гармонізації господарського законодавства . Так що , вибравши асоціацію з Євросоюзом , Україна відмовляється від виконання ст. 13 договору про дружбу , співпрацю і партнерство з Росією. Це не означає , що ми будемо переглядати Великий договір , але ми змушені фіксувати той факт , що Україна в односторонньому порядку , без будь-яких консультацій з Росією приймає рішення, що виключає виконання зазначеної статті Великого договору», - зазначив він.

На уточнююче запитання , чи означає це , що Росія отримує моральне право не дотримуватися частини норм Великого договору , Глазьєв заявив , що поки підписання Угоди про асоціацію не відбулося , у Москві про це не думають.

У той же час він підкреслив , що ставлення української влади до інтеграції у Митний союз не змінилося ні в порівнянні з 2012-м , ні з 2011 роком. «У мене відчуття , що процес зупинився , нікуди не рухається . Українські колеги ведуть тільки розмови про доцільність інтеграції , про те , що потрібно підтримувати партнерство , розвивати кооперацію , розширювати товарообіг , але практичних кроків за ці роки не було. Так що ми стоїмо на місці», - заявив радник російського президента.

Говорячи про прагнення України до співпраці з Митним союзом у форматі «3+1» та отримання статусу спостерігача у Євразійській економічній комісії (ЄЕК), Глазьєв підкреслив , що в ЄЕК немає статусу спостерігача.

«Меморандум з Україною передбачає, що вона може отримати статус спостерігача в Євразійському економічному союзі (ЄЕС). Цей союз передбачається створити у 2015 році , але поки відповідного договору немає - ми ще не приступили до процедури внутрішньодержавних погоджень. Тому рано говорити , в якому вигляді цей статус буде наданий Україні . Зараз передбачається такий підхід: статус спостерігача надається партнерам , які збираються приєднатися до ЄЕС. Але якщо Київ підпише угоду про асоціацію з Євросоюзом , це перекреслить саму можливість його вступу в МС, Єдиний економічний простір або ЄЕС. У такому разі підстави для надання Україні статусу спостерігача зникають. Адже згідно з текстом УА , всі ті функції , які ми передали органам Митного союзу , Україна передає під юрисдикцію ЄС, і рішення щодо них будуть прийматися радою асоціації та підвідомчими їй органами» , - заявив він.

За словами Глазьєва , у разі підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС Рада асоціації не дозволить Україні відступити від тих зобов'язань , які вона бере на себе при підписанні СА .

«В угоді написано , що Україна приймає технічні регламенти ЄС , скасовує мита при торгівлі з ЄС , приймає його норми санітарного та фітосанітарного контролю . Тобто все те , що Росія , Білорусія і Казахстан передали до Митного союзу, Україна буде реалізовувати під контролем Брюсселя на підставі європейських директив . Крім того , в десятці статей УА Україна зобов'язується не вносити у своє законодавство зміни , які суперечили б цій угоді, тобто вона повинна буде погоджувати з Брюсселем свої закони. Якщо підсумувати все це , то Україна з підписанням УА втрачає самостійність і перестає бути для нас не просто стратегічним , але навіть повноцінним партнером», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm , 22 серпня президент Російської Федерації Володимир Путін заявив , що Митному союзу у разі асоціації України з ЄС доведеться вжити захисних заходів. Європейська комісія закликала Україну і Росію якнайшвидше врегулювати торговий спір згідно з правилами та зобов'язаннями Світової організації торгівлі.

Європейський Союз називає неприйнятними будь-які економічні загрози з боку Росії на адресу України , пов'язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС.

18 серпня радник президента Російської Федерації Сергія Глазьєв заявив , що ускладнення митного оформлення вантажів на російсько-українському кордоні є разовою акцією , але у разі підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом митне адміністрування може бути посилене.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

370