У Києві відбулася зустріч заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолія Максюти з главою польської делегації , заступником міністра закордонних справ Республіки Польща Катажиною Пелчинською-Наленч. У зустрічі також взяли участь бізнесмени двох країн , повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Основними темами для обговорення стали подальше поглиблення всього спектру двосторонніх економічних відносин і активізація спільних інвестиційних проектів у різних секторах економіки .

Главою польської делегації було зазначено , що Польща є одним із найбільших торгових партнерів України серед країн Центральної та Східної Європи. Країна займає четверте місце серед країн-партнерів з експорту товарів і послуг , п'яте - з імпорту. Зазначимо , що в розвитку зовнішньої торгівлі обидві країни мають багато спільного. Україна , як і Польща , орієнтована у своїх торгових відносинах на Європейський Союз і Росію , які займають перше і друге місце у регіональних структурах експорту. Наша країна поставляє у ЄС 31,5% експортованих товарів і послуг і 22,5% у Російську Федерацію , а Польща - 78,8% і 4,6% відповідно.

Максюта наголосив на необхідності збереження тенденції зростання двостороннього товарообігу , який за підсумками 2012 року склав 6,14 млрд. дол і збільшився на 2,8%. Польща є другим за величиною партнером у ЄС після Німеччини .

Успішність розвитку торгово-економічних відносин України та Польщі обумовлені широким спектром факторів, серед яких слід назвати територіальну близькість, існуючу і потенційну ємність внутрішніх ринків, загальні геоекономічні та геополітичні цінності, а також культурну близькість двох слов'янських націй.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147