Сьогодні, в день 17-річчя української національної валюти, журналістам продемонстрували роботу Фабрики банкнотного паперу Національного Банку України у м. Малин Житомирської області, повідомляє кореспондент ForUm'у.

«Українська гривня виробляється в два етапи: перший - це виготовлення банкнотного паперу, другий - друкування грошей на Монетному дворі. Наше виробництво унікальне, і не тільки тому, що воно єдине в Україні, але й тому, що далеко не у всіх країнах світу є такі підприємства» , - розповів директор фабрики Василь Іщенко.

За його словами, на фабриці випускають папір не тільки для друкування грошових купюр, а й для виготовлення цінних банківських паперів, а також паспортний папір, як для внутрішніх, так і для дипломатичних паспортів, папір для акцизних марок, та інші види паперів, що вимагають високого ступеня захисту.

«Папір для грошових купюр виготовляється не за класичною рецептурою, тут закладається основа захисту банкнот. Ми закладаємо безпосередньо 12 знаків захисту, основний - це, звичайно ж, водяний знак, який всі бачать на гривні. Також це захисна стрічка» , - пояснив Іщенко.

Під час екскурсії журналістам показали склад зберігання бавовни, цех його очищення, ділянку відбілювання бавовняної целюлози, а також ділянки, на яких проводиться сушіння - проклейка.

Також представників ЗМІ ознайомили з найбільш оснащеною в Україні лабораторією контролю якості паперу, в якій фахівці стежать за тим , щоб якість грошового полотна відповідала 20 стандартам.

«Фахівців для роботи на нашій фабриці в Україні практично не готують. Закуповуючи обладнання, ми укладаємо контракти з постачальниками на навчання наших фахівців, тому вони проходять навчання за кордоном» , - розповів Іщенко.

За його словами, на фабриці діють суворі заходи безпеки, щоб жоден зі співробітників не міг застосовувати свої знання та вміння з метою фальшивомонетництва.

Нагадаємо, сьогодні, 2 вересня, Україна відзначає річницю введення власної валюти - гривні. Перші нові купюри з'явилися на початку вересня 1996 року.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

430