Уряд відповідною постановою вніс зміни в технічні регламенти , які були розроблені на основі директив Нового та Глобального підходу Європейського Союзу , для вказівки обов'язкової відповідності національних стандартів європейським , повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

«Новий і Глобальний підхід - це такий підхід в європейському законодавстві , коли основні вимоги до безпеки промислової продукції встановлені в директиві , а конкретизація або деталізація цих вимог міститься в європейських гармонізованих стандартах , переліки яких офіційно публікуються окремо для кожної директиви . При цьому застосування цих стандартів є добровільним , а виконання вимог директиви - обов'язковим» , - пояснив заступник директора департаменту технічного регулювання Мінекономрозвитку Микола Гарагуля.

У відомстві зазначили, що на сьогоднішній день в європейському законодавстві діє 23 директиви Нового та Глобального підходу , в яких опубліковані переліки гармонізованих стандартів. З них до законодавства України введені 19 ( прийняті відповідні технічні регламенти). У положеннях цих 19 технічних регламентів або відсутні , або не конкретизовані вимоги щодо обов'язкової відповідності національних стандартів європейським.

Крім того , в міністерстві підкреслили , що на сьогоднішній день до переліку стандартів для Технічного регламенту мийних засобів включені стандарти безпосередньо на миючі засоби (наприклад , стандарти на пральний порошок , засоби для миття посуду тощо) , а потрібно включити стандарти на методи випробувань прального порошку , засобів для миття посуду тощо , оскільки регламент ЄС , на основі якого розроблено цей техрегламент , визначає тільки стандарти на методи випробувань миючих засобів.

«Постановою передбачено внести зміни до 20 технічних регламентів . До 19 технічних регламентів , розроблених на основі Директив ЄС Нового та Глобального підходу , встановити вимоги щодо обов'язкової відповідності національних стандартів відповідним європейським гармонізованим стандартам. А також до одного технічного регламенту - на миючі засоби - встановлюється вимога щодо формування переліку національних стандартів на методи випробувань миючих засобів , як це передбачено актом європейського законодавства , на основі якого розроблено цей технічний регламент» , - зазначив Гарагуля.

У Мінекономрозвитку зазначили , що реалізація положень Постанови дозволить , по-перше , наблизити умови застосування українських технічних регламентів до умов застосування відповідних Директив ЄС. По-друге , актуалізувати переліки національних стандартів , включивши в них тільки ті нацстандарти , які відповідають європейським гармонізованим стандартам , в яких втілений найкращий технічний досвід країн Європейського Союзу. У майбутньому це дасть можливість укладати угоди про взаємне визнання робіт щодо оцінки відповідності за рахунок ідентичності технічних вимог до продукції.

Як раніше повідомляв ForUm , міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов назвав гармонізацію українських технічних регламентів з європейським законодавством одним з найважливіших завдань на сьогоднішній день.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

355