Посол України в Німеччині Павло Климкін заявляє, що абсолютна більшість німецьких політиків внутрішньо погодилася, що в майбутньому Україна повинна бути членом ЄС.

«Для Німеччини критично важливим є напрямок руху України, Німеччина готова допомагати, але Німеччина розуміє, що реформи потребують часу. Їх можна прискорити, їм можна і потрібно допомагати, але через них не можна перестрибнути» , - сказав Климкін в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Відповідаючи на запитання, чому в такому випадку офіційний Берлін не демонструє таку позицію, український дипломат пояснив, що цьому є декілька причин.

«Причина перша полягає в тому, що певна частина німецьких громадян боїться розмивання ЄС, втрати того звичного світу, який завжди у них був. У той же час багато хто розуміє, що цей світ все одно дуже швидко змінюється. Друга - в тому, що під час фінансової кризи важко переконати в необхідності фундаментальних реформ у ЄС, а прийняття України без фундаментальних реформ у сфері сільського господарства або регіонального розвитку буде важким», - конкретизував він.

Відповідаючи на уточнююче запитання про те, що мова йде не про членство, а про політичний сигнал, Климкін зазначив, що політичний сигнал для ЄС «фактично є політичним зобов'язанням щодо подальшого прийняття».

«Вони розуміють політичний сигнал щодо європейської перспективи дещо інакше, ніж його розуміють у нас. Якщо сказано, що Україна буде членом ЄС, то з точки зору ментальності і з точки зору реальних дій внутрішня машина ЄС буде перебудована на послідовний рух України в напрямку саме членства» , - розповів про німецьке бачення український посол.

Співрозмовник агентства зазначив, що для Німеччини, яка «була і є центральною європейською державою, на відміну від багатьох інших держав Європи, зрозуміло, що Україна повинна належати до об'єднаного європейського континенту».

«Це має певне емоційне навантаження. Скажімо, в Португалії той факт, що відстань від Берліна до Парижа і відстань від Берліна до Києва - однакова, ніякої принципової ролі не грає. У Німеччині, яка має інший історичний контекст, цей факт відіграє дуже велику роль. І німецький бізнес, і німецький політикум розуміють, що майбутня політична і економічна взаємодія з Україною - це взаємодія двох держав, які належать до однієї цивілізації, до однієї ментальності і мають одне коріння» , - розповів Климкін.

Як раніше повідомляв ForUm , Президент України Віктор Янукович запевнив , що Україна виконає умови , необхідні для підписання Угоди про асоціацію.

Саміт «Східного партнерства» відбудеться 28-29 листопада цього року у Вільнюсі. На цьому саміті Україна і Євросоюз можуть підписати Угоду про асоціацію за умови виконання офіційним Києвом трьох умов: реформування виборчого законодавства, вирішення проблеми виборчого правосуддя і продовження реформ у рамках виконання Порядку денного асоціації.

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1047