Ціни на чай обвалилися більш ніж на третину за останні 12 місяців і досягли мінімуму за три роки на тлі кризи в Єгипті, який посідає п'яте місце з імпорту чайного листа в світі.

У той же час світове виробництво цієї культури зростає вперше після декількох років поганих врожаїв.

Найбільшим світовим експортером чорного чаю є Кенія, за нею йдуть Шрі-Ланка та Індія. Для Кенії і таких африканських країн як Малаві, Уганда і Танзанія експорт чаю має найважливіше значення, оскільки є основним джерелом вільно конвертованої валюти, повідомляє «Інтерфакс».

Оптові ціни на кенійський чайний лист середньої якості (Pekoe Fanning 1) опустилися минулого тижня до $2,64 за кілограм, що на 34 % менше, ніж у кінці серпня 2012 року. Трейдери очікують подальшого зниження цін у разі збереження кризових тенденцій у Єгипті.

Кенія у січні-травні поточного року зібрала найбільший урожай чайного листа принаймні з 2003 року - 194,9 тис. тонн, на 52 % більше, ніж за той же період 2012 року. Урожай на Шрі-Ланці досяг максимуму за п'ять років.

Зазначається також, що любителі чаю у Великобританії та інших країнах, де віддають перевагу дорогим сортам цього напою, навряд чи виграють від сформованої ситуації: єгипетська криза вплинула в першу чергу на ціни на чай нижчих і середніх сортів.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

293