Сьогодні, 2 вересня , ми відзначаємо річницю введення в Україні власної валюти - гривні. Нагадаємо , перші нові купюри з'явилися на початку вересня 1996року. Одночасно було припинено дію купонокарбованця , який належало вивести із обігу у вкрай стислий термін - до 16.09.1996, що й було реалізовано . У готівковий обіг були введені гривневі банкноти більш ніж на 3,1 млрд грн. Багато фахівців сходяться у тому , що введення гривні дозволило швидко стабілізувати фінансову систему країни і почати її виведення із прірви 1990-х років , що через кілька років, до 2000-2001 рр., призвело до стійкої стабілізації та відновлення економічних показників .

Параметри сьогодення...

Подібний ефект спостерігається і в останні кілька років. Так , вже не перший рік на стабільному рівні у 7,9-8,1 грн/$ зберігається обмінний курс , а це найважливіший фактор стримування інфляції і стабільності , прогнозованості економіки . Деякі експерти у цьому зв'язку говорять , що у 2012-2013 рр.. багато столиць свідомо пішли на ослаблення нацвалюти заради підтримки обсягів експорту. І це дійсно поширений крок у світовій практиці. Однак економіст Віталій Кулик заперечує , що подібний підхід несе в собі цілу низку недоліків, одним із яких є сплеск внутрішніх , зафіксованих у гривні цін . «Багато країн свідомо йдуть на це, але в Україні це означало б серйозний удар по соціальній політиці , яку треба не підривати , а саме розвивати. Тому досить очевидно , що влада не йде на планову девальвацію , знаючи її соціальні ефекти».

 
 
І правда , у 2012 р. базова інфляція в країні склала всього 0,8 % , а з початку цього року і зовсім близька до нуля. Наприклад , у липні - вже далеко не вперше - зафіксована дефляція в 0,1% до червня . І навіть локальні , часом спекулятивні сплески попиту на валюту (як минулої осені або на початку 2013 р.) нездатні похитнути такий тренд . Результатом цього вже стало падіння інтересу населення до інвалюти: за інформацією Нацбанку , в липні-2013 банки придбали у громадян валюти на $1,695 млрд, а продали - на $1,662 млрд., тим самим формуючи позитивне сальдо.

З квітня по липень чистий профіцит продажу інвалюти населенням вже досяг $300 млн , повідомляє ForUm`у президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. За його словами , «це означає ту саму дедоларизацію . І в серпні тенденція продовжується , її підсумки ми знову побачимо у вересні. Перша половина серпня показала , що за рахунок активного розпродажу готівкової валюти знизилися і обмінні роздрібні курси.

Крім того, з 1 вересня набуває чинності обмеження на готівкові розрахунки (у розмірі 150 тис. грн). А це однозначно призведе до того, що операції з нерухомістю на вторинному ринку будуть йти не у доларах , а у гривні , і обсяг валюти на руках у людей буде скорочуватися. Частина з них буде переключатися на накопичення гривні для придбання нерухомості , а частина , продаючи нерухомість, розміщуватиме кошти від продажу на гривневий депозит».

 
 
У цьому світлі фінансисти компанії Dragon Capital зазначають , що і осінь не принесе негативу на валютний ринок. Так , аналітик відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса зауважує , що на валютному ринку вже давно вважають помітною подією рух курсу гривні на пару копійок у будь-який бік, і то ці рухи - циклічні, гривня нікуди не рухається вже дуже давно. Не міняє цієї ситуації і наближення осені .


...І намітки на майбутнє

У Незалежної асоціації банків України (НАБУ ) додають , що у серпні-вересні стабільність національної валюти підтримується очікуванням рекордного врожаю зернових і пожвавленням експорту , у т.ч. цих самих зернових. Вплив цих факторів збережеться до кінця року на тлі продовження владою дедоларизації економіки , впевнений виконавчий директор НАБУ Сергій Мамедов. Крім того , продовжує він , людям все вигідніше отримувати дохід саме у гривні хоча б тому , що прибутковість валютних депозитів буде зменшуватися і надалі.

Тому цілком імовірно , що до кінця року частка депозитів у гривні зросте з нинішніх 55% до 57% за рахунок додаткового припливу близько 30 млрд грн внесків . Як відомо , у ІІ кварталі 2013 р. обсяг заощаджень фізосіб у вітчизняних банках виріс на рекордні 24,2 млрд грн , причому на гривневі депозити українці поклали у 15 разів більше коштів , ніж у валюті. Терміни вкладів з початку року зросли на 5 % у бік довгостроковості , що є важливим індикатором довіри до банківської системи.

 
І у всьому цьому чималу роль відіграє грамотна ринкова політика НБУ , переконаний Кулик. На його думку , це стосується не тільки ефективної підтримки стабільності обмінних курсів чи проведення де доларизації, але й заходів щодо стимулювання кредитування . Як відомо , 13 серпня регулятор скоротив базову облікову ставку з 7% до 6,5%. У всьому світі подібні кроки насамперед спрямовані на підтримку банківського кредитування , тому що банки отримують можливість дещо знижувати свої ставки .

З цього приводу директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова інформує: «Облікова ставка - базовий орієнтир монетарної політики і сигналізує учасникам ринку , що НБУ має намір проводити політику , спрямовану на здешевлення кредитних ресурсів . Зниження облікової ставки стало можливим завдяки відсутності інфляції , а також позитивним ринковим очікуванням». Крім того, зростання гривневої депозитної бази ( майже на 20% з початку року) насичує ринок ліквідністю і дозволяє регулятору проводити ось такі кроки щодо стимуляції ринкової активності .


 
На завершення хотілося б навести слова відомого фінансиста Романа Шпека , який вважає , що українцям є за що поважати гривню. «За рахунок грошово-кредитної та курсової політики Нацбанку ми маємо цінову стабільність , інфляцію значно нижче прогнозної . Нам треба завершувати заходи щодо дедоларизації економіки , нам треба звикнути , що вартість і землі , і котеджів , і авто , і путівок на курорти встановлюється у гривні , - акцентує фахівець. - Якби під час підйомів і падінь , фінансової кризи , люди постійно тримали свої заощадження у гривні , то в кінцевому рахунку прибутковість по ній була б вищою , ніж у інвалюті. Так що питання не тільки у громадянській свідомості , а й у практичній вигоді».

Загалом, є підстави вважати , що ніяких катаклізмів з гривнею і її обмінними курсами не буде - і не тільки восени , але і надалі. Більше того , очікуване у 2014 р. подальше відновлення економіки на тлі сприятливих світових трендів підтримає нашу фінсистему , посилюючи її інструментарій та насичуючи ресурсами . А значить, фінансових «кінців світу» чекати не доводиться.

З днем ​​народження тебе, гривне! Так тримати.


Довідка:

Як повідомляв ForUm , станом на 1 липня 2013 року у готівковому обігу в Україні ( поза банками і в касах банків) було банкнот і монет на загальну суму 241,9 млрд грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

584