Судно Etel вчора о 19:30 за київським часом безперешкодно покинуло порт Бенгазі і взяло курс на Кіпр , повідомив міністр закордонних справ України Леонід Кожара.

«На борту судна перебувають 19 моряків - громадян України , яких раніше утримували на судні озброєні люди . Стан їхнього здоров'я задовільний » , - цитує міністра прес-служба МЗС.

Судно Etel взяло курс на Кіпр , де буде здійснена заміна екіпажу. Таким чином, питання щодо звільнення судна і утримуваного на ньому екіпажу було повністю вирішене , зазначив Кожара.

Нагадаємо , 17 липня 2013 року судно Etel , яке йшло під прапором Сент -Кітс і Невіс і екіпаж якого складається з 19 громадян України , було захоплене в лівійському порту Бенгазі невідомими озброєними особами . Загарбники судна заявили , що «вони захищають інтереси 25 лівійських бізнесменів , яких пограбував власник Etel . У деяких ЗМІ також була оприлюднена інформація , що судно мало перевезти 650 автомобілів вартістю близько $9,5 млн із Йорданії у Бенгазі , проте , за заявою бізнесменів , машини були вивантажені в українському порту і не доставлені до кінцевого пункту.

Згодом у ЗМІ з'явилася інформація , що умовою звільнення українських моряків бандити називають повернення ним вантажу автомобілів або виплати суми їхньої вартості.

Генпрокуратура України повідомила про кримінальному провадженні за ч.1 ст.15 та ч.4 ст.190 Кримінального кодексу за фактом замаху на шахрайське заволодіння автомобілями на суму більше $20 млн , які судно «Фаїна» перевозило із Йорданії до Лівії , а 18 березня 2013 вивантажило в Іллічівському морському порту .

У ЗМІ з'явилася інформація , що один і той же вантаж - 650 автомобілів КІА та «Хюндай» - посередники-йорданці продали українській фірмі і лівійцям . Лівійці зробили 100%-ву передоплату , однак іномарки на «Фаїні » замість Бенгазі прийшли в Іллічівськ , де їх розвантажили і розвезли в автосалони .

Вранці 25 серпня суховантаж «Сі Амазон» (прапор Мальти ) з автомобілями , які вимагають лівійці для звільнення захоплених українських моряків , вийшов із Іллічівського морського торгового порту в порт Бенгазі (Лівія).

29 серпня стало відомо про те , що Etel покинули озброєні люди .

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246