Москва вимагає від Мінська негайно звільнити генерального директора «Уралкалію» Владислава Баумгертнера, затриманого білоруськими властями за звинуваченням у зловживанні владою і службовими повноваженнями, заявив помічник президента РФ Юрій Ушаков.

«Минуло п'ять днів з моменту арешту у Мінську нашого громадянина. Ми вимагаємо негайного його звільнення і розраховуємо, що білоруська сторона найближчим часом це зробить», - сказав він журналістам у п'ятницю, повідомляє РІА «Новости».

Нагадаємо, гендиректор «Уралкалію» був затриманий у мінському аеропорту 26 серпня після зустрічі з прем'єр-міністром Білорусі Михайлом Мясниковичем. Слідчий комітет Білорусі пред'явив Баумгертнеру звинувачення у зловживанні владою і службовими повноваженнями, можлива санкція - позбавлення волі на строк до десяти років. Зараз бізнесмен перебуває в одиночній камері у СІЗО КДБ Білорусі. Його інтереси представлятимуть три білоруських адвоката.

У СК Білорусії повідомили, що найближчим часом може бути порушено кримінальну справу і проти співвласника «Уралкалію» Сулеймана Керімова.

Предметом розслідування стала історія розриву співпраці російського калійного гіганта і «Білоруськалю».

Експерти пов'язують з цією ситуацією економічні санкції щодо Білорусі: Росія у вересні скоротить постачання нафти до Білорусі на 400 тисяч тонн, Росспоживнагляд повідомив, що незадоволений якістю та безпекою білоруських продуктів харчування, особливо молочних.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

209