В Україні зростають темпи розвитку безготівкових розрахунків . Про це , як передає кореспондент ForUm'у , під час брифінгу повідомила заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська .

«За останні три роки темпи розвитку безготівкових розрахунків збільшилися майже вп'ятеро» , - повідомила вона.

За її словами , якщо в 2012 році безготівковий оборот склав 92 млрд грн , то тільки за перше півріччя нинішнього року він досяг вже 72 млрд грн.

Заступник голови НБУ констатувала , що населення переходить від простої операції зняття готівки з банкоматів у сферу проведення безготівкових розрахунків за товари і послуги .

Ричаківська підкреслила , що розширення безготівкових розрахунків дає впевненість у тому , що обмеження суми готівкових розрахунків не буде створювати незручності для населення.

Вона також повідомила , що на сьогоднішній день в обігу перебуває 246 млрд грн. , із яких 23 млрд грн. - у банках.

Нагадаємо , постанова Нацбанку «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» складається з двох пунктів , один з яких стосується бізнесу , інший - потенційних покупців квартир і дорогих авто.

Так , для бізнесу НБУ обмежив можливість розрахунків між собою готівкою не більше 10 тис. гривень протягом одного дня. Це обмеження стосується і підприємців , тому ті , хто отримує зарплату і належить до «спрощенців», тепер у разі перевищення десятитисячної порогу отримають її частинами .

Крім того, громадяни не зможуть розраховуватися готівкою за товари чи іншу покупку вартістю більше 150 тис. гривень протягом одного дня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

452