Обмеження суми готівкових розрахунків не передбачає обов'язкового відкриття банківського рахунку покупцем. Про це , як передає кореспондент ForUm'у , під час брифінгу повідомила заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська .

«Правилами не передбачається обов'язкове відкриття рахунку людиною, яка розпочинає операцію . На початковому етапі покупець може внести готівкові кошти в банк або на рахунок нотаріуса», - повідомила заступник голови НБУ.

Разом з тим , вона підкреслила , що у продавця повинен бути рахунок в банку і кошти він буде отримувати винятково у безготівковій формі.

За словами Ричаківської, крім цього інструменту для розрахунків на суму понад 150 тис. грн , НБУ також пропонує ще чотири інших.

«По-перше , це прямі перекази між двома клієнтами», - зазначила вона , додавши , що в даному разі і у покупця , і у продавця повинні бути відкриті рахунки в банку.

«Другий інструмент - це використання умовних вкладів. Фізособа-покупець може відкрити рахунок на фізичну особу-продавця», - пояснила заступник голови НБУ.

За її словами , при використанні даної форми розрахунку повинні бути прописані умови , за яких продавець отримує право володіння коштами . «Це може бути договір купівлі-продажу , що підтверджує укладання угоди. В умовах може бути також прописано , в якому випадку фізособа-покупець має право на повернення грошей», - заявила вона.

Крім того , за її словами , також українці зможуть здійснювати розрахунки на суму понад 150 тис. грн за допомогою рахунків і депозитів нотаріусів. Ричаківська зазначила , що даний інструмент не створить незручності в роботі нотаріусів , пов'язані з їхньою звітністю перед податковою , оскільки нормативною базою чітко визначено, що кошти, які надходять на рахунки нотаріусів від покупця , належать громадянам - учасникам відповідної операції .

Також вона підкреслила , що ще один інструмент , пропонований НБУ , - акредитиви фізичних осіб.

Нагадаємо , постанова Нацбанку «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» складається з двох пунктів , один з яких стосується бізнесу , інший - потенційних покупців квартир і дорогих авто.

Так, для бізнесу НБУ обмежив можливість розрахунків між собою готівкою не більше 10 тис. гривень протягом одного дня. Це обмеження стосується і підприємців , тому ті , хто отримує зарплату і належить до «спрощенців», тепер у разі перевищення десятитисячного порогу отримають її частинами.

Крім того, громадяни не зможуть розраховуватися готівкою за товари чи іншу покупку вартістю більше 150 тис. гривень протягом одного дня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

334