Міністр закордонних справ України Леонід Кожара висловив своєму російському колезі Сергію Лаврову стурбованість тривалою відсутністю належної реакції російської сторони на дії російських прикордонників в Азовському морі , які призвели до загибелі чотирьох громадян України.

Про це йдеться в листі глави українського МЗС , опублікованому на сайті відомства.

«Російською стороною були здійснені пошуково-рятувальні заходи, а також надана допомога у поверненні на Батьківщину тіл загиблих. Разом з тим , враховуючи трагічні наслідки даного інциденту , ми розраховуємо на проведення об'єктивного і всебічного розслідування всіх обставин того, що сталося .

Нашу стурбованість викликає тривала відсутність належної реакції російської сторони на дії співробітників Прикордонної служби ФСБ Російської Федерації, зокрема , певні питання виникають з приводу адекватності застосованих ними заходів» , - йдеться у тексті листа.

На думку української сторони , встановленню істини і недопущення подібних трагедій у майбутньому сприяла би участь у цьому процесі українських компетентних органів.

У зв'язку з цим Кожара запропонував провести найближчим часом консультації з консульсько-правової проблематики на чолі з керівниками профільних департаментів наших міністерств.

Також українська сторона , за словами глави зовнішньополітичного відомства , готова забезпечити проведення необхідних слідчих дій з Олександром Федоровичем на території України у відповідності з діючими між нашими країнами міжнародними договорами.

У свою чергу , Генеральна прокуратура України направила міжнародно-правове доручення компетентним органам Російської Федерації про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні щодо інциденту в Азовському морі

Як повідомляв ForUm, 17 липня близько 18:00 в Азовському морі в районі російського селища Воронцовка сталося зіткнення українського баркаса і катера берегової охорони прикордонної служби Росії . Рибальське судно перекинулося , внаслідок чого загинули двоє українців, ще двоє зникли безвісти , одного вдалося врятувати.

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість діями прикордонників Росії , що призвели до загибелі громадян України.

22 липня було знайдено тіла всіх загиблих при зіткненні суден .

Слідчі порушили кримінальну справу за статтею «Порушення правил кораблеводіння».

Українцю Олександру Федоровичу російські правоохоронці вже висунули звинувачення за ч.3 ст.256 КК Росії ( незаконний видобуток водних біологічних ресурсів). Федоровичу загрожує до 2-х років ув'язнення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

280