Введення з 1 вересня граничної суми готівкових розрахунків сприятиме зростанню ВВП і скорочення обороту готівкової іноземної валюти в Україну.

Про це , як передає кореспондент ForUm’y , в ході брифінгу заявила заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська.

За її словами , від введення даної норми в Україні очікується економічний і соціальний ефект . «Це певний ресурс для банківської системи , кредитування . Короткостроковий ресурс , за нашими оцінками , дасть економіці додаткові 6 млрд грн , а довгострокова політика кредитування припускає 14 млрд» , - сказала вона.

Ричаківська підкреслила , що подібні заходи вплинуть на дедоларизацію економіки в межах 0,5% , ВВП , у свою чергу , зросте на 0,7 % , а обсяг готівкової іноземної валюти знизиться на 0,5 млрд.

Нагадаємо , постанова Нацбанку «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» складається з двох пунктів , один з яких стосується бізнесу , інший - потенційних покупців квартир і дорогих авто.

Так , для бізнесу НБУ обмежив можливість розрахунків між собою готівкою не більше 10 тис. гривень протягом одного дня. Це обмеження стосується і підприємців , у тому числі ті, хто отримує зарплату і належить до «спрощенців» , тепер у разі перевищення десятитисячного порогу отримають її частинами.

Крім того , громадяни не зможуть розраховуватися готівкою за товари чи іншу покупку вартістю більше 150 тис. гривень протягом одного дня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

285